24 sep 2023 17:00

Duo Antonio Caffiero en Ernesto Bórquez

Foto : Antonio Caffiero (r)

In de betoverende tonen van Chili’s verleden bundelen Juan Antonio Caffiero Jorquera  en José Ernesto Bórquez Acosta  hun krachten. Deze unieke samenwerking belooft een herdenkingsconcert dat zowel de academische als de volksziel van Chili’s muzikale erfgoed omarmt. Kom en beleef een avond waarin klassieke scholing de hand reikt naar het hartstochtelijke zelfonderwijs, en waar verhalen uit een tumultueus verleden weerklinken in elk akkoord.

Het is meer dan muziek, het is de echo van een natie.

Juan Antonio Caffiero Jorquera is afkomstig van Santiago (Chili). Hij studeerde aan de Universidad de Chile en is een geschoold muzikant. Hij heeft gewerkt bij de Vlaamse Opera van Gent en Antwerpen en met tal van grootheden van de Zuid Amerikaanse muziek.

 José Ernesto Bórquez Acosta daarentegen is autodidact en kan eigenlijk geen noten lezen. De gitaar was in zijn kindertijd alomtegenwoordig in Chili en door intensief luisteren en oefenen leerde hij gitaar spelen. Hij heeft vaak opgetreden met o.a. de band Está Loco. Ernesto was pas 20 op het moment van de coup en studeerde toen gymnastiek aan de universiteit. Hij werd in de omgeving van La Moneda, het presidentieel paleis, opgepakt en zat gevangen samen met Allende’s dokter en een minister terwijl de kogels insloegen in het gebouw en het paleis werd gebombardeerd. In tegenstelling tot Antonio Caffiero noemt hij zichzelf geen ‘politiek vluchteling’. Hij was niet politiek actief en is eerder toevallig van de straat geplukt. Drie jaar later is hij naar Mexico getrokken omwille van het grimmige maatschappelijk klimaat dat zo sterk verschilde met de periode daarvoor. Vrienden en kennissen verdwenen van dag op dag en je moest voortdurend op je hoede zijn.