Cornelia Doff

Gastspreekster Kaat Bouters vertelt over het leven van Cornelia Doff tijdens een huiselijke salonvoordracht

Het leven van Cornelia Doff (1858-1942) kan lezen als een sprookje. Van kind uit de goot en straatmadelief wordt zij een gerespecteerde vrouw uit de bourgeoisie en een gevierd schrijfster. Van haar zijn de enige getuigenissen uit eerste hand over de armoede van het proletariaat en over de prostitutie in haar tijd. Wat was de situatie van de prostituée in de 19e eeuw? Welke littekens blijven een mensenleven markeren? Hoe beleeft een vrouw de Belle Epoque? Na de voordracht door de gastspreekster is er ruimte voor een drankje, vragen en discussie.

Donderse Denkende Dames is een lezingenreeks over bijzondere vrouwen met een maatschappelijke, culturele of wetenschappelijke betekenis die, al dan niet bewust als een feministe, maar wel op een karaktervolle manier een bijdrage geleverd hebben aan de verbetering van de positie van de vrouwen.

De lezingen worden gegeven tijdens salonbijeenkomsten bij mensen thuis, net zoals de befaamde kunstzinnige en elitaire salons uit de 19de eeuw waarbij in intieme kring het debat en het uidagende denken onbegrensd konden plaatsvinden en verder ontwikkeld worden. Met eigentijdse salonbijeenkomsten doen we dat nu over met telkens het verhaal van een andere historische vrouw.

Info en reservatie (verplicht, tot 9 oktober) via orhan@masereelfonds.be of 02/502 38 80