22 sep 2023 20:00

Boekvoorstelling: Niet alles, maar veel begint bij luisteren (Dominique Willaert)

Een verslag uit de Denderstreek

Voor wie er niet woont, is het niet zo moeilijk de Denderstreek te borstelen. Maar hoe zien de bewoners dat eigenlijk zelf?
Auteur Dominique Willaert wandelde vier maanden rond in Ninove, Aalst, Denderleeuw, Zottegem, Herzele en andere Zuid-Oost-Vlaamse vlekken. Het leverde een parelsnoer van getuigenissen en verhalen op. Over de teloorgang van de fabrieken, de afbraak van sociale huisvesting en de tijd dat de volkshuizen draaiden als een tierelier. Maar ook over een voormalig kamerlid die ’s ochtends vroeg naar het OCWM tuft en zijn koffer vult met het beste vlees van de voedselbank (“zelf gehoord van mijn loodgieter!”), Facebook posts die viraal gaan en het Vlaams Huis in Ninove.
Spoiler alert: de auteur roept op te stoppen met hen te demoniseren en in de plaats daarvan met hen in dialoog te gaan.
Tijdens de boekvoorstelling gaat moderator Liesbet De Kock in gesprek met: Vanessa Finjaer, Mary Oluwatayo, Luc De Brandt, Tachini Bomangi, Fleur Robbrecht, Antonio Da Silva, Pascal De Decker, Jana Vandermeersch en Dominique Willaert.
De muzikale interventie wordt voorzien door Tachini Bomangi (spoken word/hiphop).


Dominique Willaert (1968) is een Belgisch scenarist, regisseur, theatermaker, journalist, auteur, opiniemaker en activist.
Bij uitgeverij EPO bracht hij ‘Laten we beginnen‘ (2020) en ‘Dansen op een ziedende vulkaan‘ (2022) uit.
Voor ‘Niet alles, maar veel begint bij luisteren‘ trok hij in 2022 door de Denderstreek en interviewde hij tal van mensen over de snelle en ingrijpende veranderingen in de streek.
Tip! Na de boekvoorstelling is er een signeersessie voorzien.
​Credits / Met dank aan:
Muziek: Tachini ‘Tulpen in Brussel’
Slam Poetry: BekVegTer
​Foto: Yasmina Bessegir