12 nov 2021 - 15 jan 2022

Dissident

Check de corona update m.b.t. deze voorstelling op: “What education do young people want themselves? | NTGent
GETIPT (voorstelling verlengd tot januari! )
Vijf jongeren die op school bekendstaan als ‘probleemgeval’ onderwijzen het publiek.

Ze zijn – vaak onbewust – experten geworden in het provoceren van de heersende autoriteit. Maar dit keer zijn de rollen omgedraaid en nemen zij het woord.

Wat betekent het om voortdurend de uitzondering te zijn? En wat vertellen de huidige regels en verwachtingen in het secundair  onderwijs ons over de heersende ideeën over succesvol burgerschap? Op wat voor manier wordt het huidige onderwijs gedomineerd door werkdruk, prestatiedrang en bureaucratie? Op welke manier is onbewust racisme nog steeds bepalend voor wie tweede kansen krijgt en wie niet? Wat is er voor nodig om werkelijk te leren? En kan een docent meer zijn dan een doorgeefluik van kennis?

De Nederlandse theater- en programmamaker Lara Staal ging voor Dissident – samen met de Gentse muzikant, beatboxer en performer Serdi Faki Alici – op zoek naar jongeren die zich weigeren aan te passen aan de verwachtingen van het huidig onderwijs en machtsrelaties uitdagen. Hun blik houdt ons een spiegel voor. Wat kunnen we leren van datgene wat ons niet goed uitkomt? 

Dissident is een mix van live spel en documentair filmmateriaal waarin ook ouders, docenten, jeugdwerkers en pedagogen aan bod komen. In 12 lessen leggen de jongeren de in hun ogen meest urgente problemen van het onderwijs bloot en formuleren ze een tegenvoorstel.

Een aanklacht tegen de mal die het huidige onderwijs vormt, waarin zij die ‘anders’ zijn en uit de boot vallen, nu zelf aan het woord zijn. 

*****

Spiegelfestival Dissident

Zes scholen ontwikkelden de voorbije maanden hun eigen kijk op de voorstelling ‘Dissident’. Eind november tonen ze het resultaat tijdens het allereerste NTGent Spiegelfestival.

*****