10 feb 2022 20:00 € 4 | € 6

De wereld in een kamer. Margareta van Oostenrijk en de Schat van Moctezuma

Margareta van Oostenrijk (1480-1530) bewoog zich op het snijvlak waar middeleeuwen en renaissance, de Oude en de Nieuwe wereld elkaar raakten. Haar paleis vormde een brug in tijd en ruimte. Dit blijkt ook uit de wijze waarop zij de kunsten promootte en aanwendde als expressie van persoonlijke, innerlijke drijfveren, maar evenzeer van politieke motieven.
De zeer diverse kunstobjecten en boeken die ze verzamelde, gunnen ons een blik op haar persoonlijkheid en de heersende tijdsgeest. Margareta van Oostenrijk stond mee aan de oorsprong van een rariteitenkabinet met de allereerste schatten uit het pas veroverde Mexico. Op verkenning naar de Schat van Moctezuma.

Lezing door Joris Capenberghs,  cultuurhistoricus en antropoloog. Hij beweegt zich – als publicist, vertaler en curator – op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij geeft lezingen in binnen- en buitenland, is gastdocent aan verschillende hogescholen en universiteiten en is freelance docent bij o.a. Davidsfonds Academie, Amarant en Avansa. In 2005 was hij curator van de spraakmakende tentoonstelling Dames met klasse. Margareta van York en Margareta van Oostenrijk [Lamot, Mechelen].

Azteeks offermes met mozaïekversiering, ca. 1450-1521
© Londen, Trustees of the British Museum