21 Apr 2020 20:30

Digitaal – De onderwijzer aan de macht met An De Bisschop

Onderwijzer aan de macht

Deze keer is An De Bisschop onze gast. Zij is docent kunstagogiek en -didactiek aan de School of Arts-Conservatorium Gent en voormalig directeur van Demos.

We vroegen An een 2 tal lijntjes motivatie waarom ze de VPRO docu De onderwijzer aan de macht koos. En toen kwam dit, knippen zou zonde zijn.

Het onderwijs is misschien wel dé grootste sociale ongelijkheid reproducerende machine, en zeker in Vlaanderen is dit het geval. Het onderwijsdebat wordt hier gevoerd in smalle termen ‘kwaliteit’ versus ‘welzijn’, terwijl we eigenlijk ten gronde zouden moeten nadenken over hoe we het onderwijs fundamenteel moeten herdenken ifv (a) de veranderende samenleving en wat daartegenover zinvol onderwijs is, en (b) het bestrijden van reproductie van sociale ongelijkheid via het onderwijs. Natuurlijk is het geen sexy onderwerp, onderwijs, maar jonge mensen zitten wel 8u op school en beeld je eens in wat je daarmee kan doen ifv het veranderen van de samenleving? Geen enkel medium of zelfs geen game programma haalt zoveel besteede uren van de jeugd. Dus laten we daar beginnen misschien, ipv altijd op de mensen hun vrije tijd te kankeren.

Deze docu dateert van 2014-2015 maar is niet minder actueel.

In deze tijd van toenemende onzekerheid en verandering is het meer dan ooit van belang dat het onderwijs aansluiting vindt bij de maatschappelijke veranderingen. Waar veel scholen vasthouden aan een traditionele aanpak, zijn er ook scholen die een andere weg inslaan en op zoek gaan naar de vernieuwing.