21 dec 2017 14:00 - 21 dec 2017 € 5 | € 7

De filosofie van het marxisme / Ludo Abicht

Honderd jaar geleden brak de Russische revolutie uit. Karl Marx was één van de geestelijke vaders. Wie was hij en wat vertelde hij los van de talrijke interpretaties en aanpassingen van zijn ‘erfgenamen’. Wat is zijn filosofische achtergrond  ? Wat betekent historisch en dialectisch materialisme ? Wat betekent vervreemding , productieapparaat, gebruiks- en ruilwaarde en wat is meerwaarde. Wat was zijn analyse van het kapitaal ? Marx heeft bij de ontwikkeling van zijn filosofische denkbeelden o.m. invloed ondergaan van de dialectiek van Hegel, de economische inzichten van Adam Smith, de atheïstische denkbeelden van Feuerbach en de ideeën van de Franse socialisten van de eerste helft van de 19e eeuw, zoals Proudhon en Saint-Simon, die door hem geringschattend “utopische socialisten” werden genoemd.

Vrijwel iedereen zal erkennen dat de invloed van zijn theorieën op onze geschiedenis enorm is geweest, en vandaag nog helpt hij ons de mechanismen van het kapitalisme verklaren.  Ook al zijn er heel verschillende opvattingen over de vraag of zijn invloed – in balans genomen – heilzaam of eerde negatief is geweest.

Want waarom kon Marx geassocieerd worden met het communisme zoals het zich heeft voorgedaan, of zelfs met despoten en potentaten zoals Pol Pot, Stalin, Mao ? En waarom hebben velen dat zo lang willen ontkennen ?