15 sep 2021 20:00 € 11 | € 12

BRASSENS VOLGENS HANS MORTELMANS

Met zijn trio heeft Hans Mortelmans liederen van Georges Brassens geïnterpreteerd. Hans Mortelmans is al jaren gebeten door de muziek van Georges Brassens. Hij nam 6 CD’s op met eigen liederen waarin de geest van Brassens altijd terug te vinden was. Vandaag is het tijd voor een eerbetoon aan zijn grootmeester: een reeks concerten om de 100ste verjaardag van Georges Brassens (°22/10/1921) in stijl te vieren.

Trio met Hans Mortelmans (zang, gitaar), Lodewijk Dedain (gitaar), Pieter Mortier (contrabas).

In het najaar van 1989 leerde Hans Mortelmans op hetzelfde moment zijn toekomstige vrouw Joke kennen en ook de chansons van Georges Brassens. Hij was op slag verliefd. Een paar jaar later kocht hij op de rommelmarkt een oude Franse Larousse en begon met het vertalen van de liederen van Brassens. Hij kreeg plezier in zijn spel met taal, cultuur en geschiedenis en bedacht allerlei variaties op zijn bonte verhalen.

Het chanson van Georges Brassens is speels en serieus tegelijk, eerder ongemanierd dan braaf, meer tegendraads dan meegaand. Hans laat u in zijn programma kennismaken met de vele lagen in de teksten en de muziek van Brassens. Georges Brassens zelf blijft natuurlijk meesterlijk ontsnappen aan wat voor interpretatie ook: een rebel zonder schandalen, een monogame libertijn, een revolutionair die revoluties haat (te veel volk!), een atheïst die niet kan zwijgen over god, een eenzaat met veel vrienden…

De muziek van Brassens is minstens zo mooi, gelaagd en muzikaal als zijn teksten. ‘Kampvuurdeunen’ volgens sommigen, ‘jazz’ roepen anderen. Misschien hebben ze het allemaal mis:  Brassens heeft zijn eigen muzikale universum geschapen.

 

Wie een voorproefje wil kan via de website van Radio 1 het programma Interne Keuken op 10 april j.l. opnieuw beluisteren : Koen Fillet en Sven Speybroeck in gesprek met Hans Mortelmans.