09 jun 2020 20:15

Café Masereel: #BeterNaCorona met Nathalie Vallet en Lode Vanoost

Gaan we voor een slagkrachtige of een slanke overheid?

Ons overheidsapparaat zou log, duur en inefficiënt zijn, is een vaak gehoorde kritiek. Dankzij doorgedreven privatiseringen kan “de markt” haar rol spelen, luidt de Washington-consensus. Hierdoor zouden we naast meer vrijheid ook een snellere en betere dienstverlening voor een lagere prijs krijgen. Dat is het mantra dat we sinds de jaren ’90 steeds mochten aanhoren.

Tijdens de coronacrisis stootten we op de grenzen van die “zelfregulerende marktwerking”. Zelfs de meest doorgewinterde ultraliberaal vraagt nu dat diezelfde vergruisde overheid zorgt voor de nodige vangnetten en steunmaatregelen. Dient de overheid enkel om de zwaarste crisissen te vermijden en is deze plotse brede roep naar een sterke overheid slechts een tijdelijk fenomeen? Of liggen de kaarten voor de toekomst van de staat echt anders?

Samen met onze panelleden gaan we op zoek naar mythes en clichés over de overheid versus de private sector.

Onze panelleden:

Nathalie Vallet (Universtiteit Antwerpen): Docent toegepaste Economische Wetenschappen. Naast onderzoek maakt ze deel uit van uiteenlopende netwerken (o.a. academische én maatschappelijke werkveldorganisaties). Nathalie is mede-oprichter van de afdeling Masereelfonds Universiteit Antwerpen en vast lid van de reflectiegroep geleide economieën.

Lode Vanoost (DeWereldMorgen): Licentiaat Politieke Wetenschappen en voormalig ambtenaar in het departement Leefmilieu (Vlaams Gewest 1984-1995). Lode was tussen 1995 en 2003 parlementslid (AGALEV). Nadien is hij adviseur voor internationale instellingen geweest. Momenteel is Lode vast redactielid bij DeWereldMorgen.be en is auteur van ‘Tot Uw Dienst’ (EPO, 2019), 67 gesprekken met mensen in openbare diensten.

Moderator: Elien Spillebeen (MO*)

Intro door Hind Eljadid: Hind Eljadid is een 25-jarige woordkunstenaar uit Antwerpen. Ze geeft workshops slam poetry / woordkunst / performance, treedt op met haar teksten en bouwde haar eigen platform ZonderWolk uit. Haar werk staat bol van de maatschappijkritiek en -bewustwording. Als kunstenaar vindt ze het belangrijk om met een sterke boodschap naar buiten te komen en mensen tot nadenken aan te zetten. Ook op het podium verkondigt ze haar ongezouten mening. Het is haar missie sociale problematieken in beeld te brengen en stemmen uit maatschappelijk precaire posities te laten horen.

Praktisch
20u15 Slam poetry door Hind Eljadid
20u30 verwelkoming
20u35-21u10 gesprek tussen moderator & genodigden
21u10-21u40 Q&A
 
Inschrijven via info@masereelfonds.be
 
Café Masereel is een wekelijkse, bruisende kruisbestuiving tussen ervaringsdeskundigen die nadenken over hoe deze verdeelde wereld beter kan worden na corona.
 
Het interactieve format biedt de deelnemer de mogelijkheid om bij te dragen tot het #BeterNaCorona debat. We beginnen steeds met een gesprek tussen de genodigden en de moderator, gevolgd door voldoende ruimte voor vragen vanuit het publiek.
 
Samen bundelen we onze #BeterNaCorona dromen.
 
Herbekijk de vorige edities hier.