26 mei 2020 20:15 - 21:45

Café Masereel: #BeterNaCorona met Frederik Sioen en Franky Devos

26 mei: ‘De rol van kunst’ – met Frederik Sioen (singer-songwriter / Kunstenoverleg Gent), Franky Devos (coördinator Kunstencentrum Vooruit) en moderator Ciska Hoet (RoSa).

Kunstenaars en cultuurwerkers hebben niet alleen flink te lijden onder structurele bestaansonzekerheid maar de gezondheidscrisis treft hen dubbel zo hard. Want de fysieke nabijheid van mensen is noodzakelijk voor de kunstproductie. Kunstenaars, instellingen en hun publiek hopen op een snelle ‘back to normal’.

Maar kunst zorgt niet enkel voor ontspanning, ontroering en het verspreiding van schoonheid. Ze heeft ook een belangrijke maatschappelijke rol. Kan in de huidige context ook de kunst de droom van een rechtvaardige wereld niet levend houden? Dient kunst zich te mengen in het politieke debat en positie in te nemen ten aanzien van maatschappelijke thema’s?

Want de toekomst moet beter en groei zoals nu de algemeen geldende regel is moet verdwijnen. Maar hoe kunnen de cultuurwerkers meewerken aan de sociaal-ecologische verandering? Moet het business-model van de grote huizen niet fundamenteel herbekeken worden? We moeten misschien fundamenteel nadenken hoe we de kunstenaars en hun publiek opnieuw centraal kunnen stellen.Café Masereel is een wekelijkse, bruisende kruisbestuiving tussen minstens één ervaringsdeskundige en/of politicus/politica die nadenken over hoe deze verdeelde wereld beter kan worden na corona.

Het interactieve format biedt de deelnemer de mogelijkheid om bij te dragen tot het #BeterNaCorona debat. We beginnen steeds met een gesprek tussen de genodigden en de moderator, gevolgd door voldoende ruimte voor vragen vanuit het publiek.
Samen bundelen we onze #BeterNaCorona dromen.
Praktisch
20u15 muzikaal intro door Yao Issifou en Hans van Cauwenberghe van Nonkel Tony 
20u30 verwelkoming
20u35-21u10 gesprek tussen moderator & genodigden
21u10-21u40 Q&A