13 nov 2019 20:00 - 13 nov 2019

Café Apache: Wie waren de weerstanders van WO II?

Over de collaboratie in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog is al veel gezegd en geschreven. Veel minder weten we over het verzet.

Zo was het geen homogene, eensgezinde beweging, maar bestond de weerstand uit mensen van alle politieke kleuren, van extreemlinks tot extreemrechts. De nakomelingen van de mannen en vrouwen die zich weerden tegen de bezetting hebben vaak maar flarden van hun verhalen opgevangen. Veel bleef decennialang verzwegen, om het broze en soms opgelegde evenwicht in de gemeenschap na de oorlog te vrijwaren.

Tijdens dit Café Apache praat Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck over het verzet in Vlaanderen met Koen Aerts (UGent), die meewerkte aan de Canvas-reeks ‘Kinderen van het verzet‘ en Chantal Kesteloot (ULB), verantwoordelijke publieksgeschiedenis bij CegeSoma/Rijksarchief.

Chantal Kesteloot (°1963) is doctor in de geschiedenis (ULB) en verantwoordelijk publieksgeschiedenis bij CegeSoma/Rijkarchief. Haar voornaamste onderzoeksdomeinen hebben betrekking tot herinnering van beide wereldoorlogen en de geschiedenis van Brussel.

Ze coördineert de website www.belgiumwwii.be

Koen Aerts (°1983) is historicus aan de Universiteit Gent. Zijn doctoraatsonderzoek verscheen in 2014 onder de titel Repressie zonder maat of einde? Hij nam het initiatief voor de door het CegeSoma-Rijksarchief gerealiseerde referentiesite over de Tweede Wereldoorlog (www.belgiumwwii.be). ZIjn werk lag aan de basis voor de Canvas-docureeks Kinderen van de collaboratie (2017) en hij werkte mee aan de vervolgreeks Kinderen van het verzet (2019).

Begeleiding

Koen Aerts (°1983) is historicus aan de Universiteit Gent.

Toegang is gratis

Kijk ook op: https://www.facebook.com/events/701440250358206/

Organisatie: Apache, Elcker-Ik met ondersteuning van Masereelfonds Antwerpen