02 jul 2023 10:00

Brussel – Vilvoorde – Mechelen (en terug)

De Buda brug over het kanaal is nog niet hersteld, dus om Vilvoorde te bereiken kunnen we ofwel de nieuwe drie fonteinen fiets-en voetgangersbrug nemen, ofwel door Neder Over Heembeek rijden, door het Meudonpark, dan zien we de sporen van de toekomstige tram 10 en vervolgens de spectaculaire fietsbrug onder de Brusselse ring, vervolgens door het domein 3 fonteinen, dan kunnen wij alsnog de 3 fonteinen brug nemen.

Eerst verkennen we het nieuwe stuk f1 op de site van Forges de Clabecq.

Rechtover Asiat is er een beschermd vogelbroedgebied langs de Zenne.Het “Arsenaal der Instrumenten en Apparatuur voor Telecommunicatie”, kortweg Asiat, was de plek waar het Belgisch leger apparatuur voor militaire telecommunicatie maakte en onderhield. In 2008 ging het arsenaal dicht. De site ging in verval, werd gemeden door de bevolking en werd enkel gebruikt voor illegale praktijken. In 2016 kreeg het oude patrimonium een nieuwe functie als tijdelijk asielcentrum. Niet veel later kwam het weer leeg te staan. Op 1 oktober 2018 kocht de stad Vilvoorde “den Asiat” van Defensie voor 10 miljoen euro. De verlaten industriële site in Vilvoorde krijgt, in afwachting op een definitieve herbestemming, een tijdelijke bestemming.

In Zemst zijn er de nieuwe hagen die verhinderen dat er nog meer fietsers verdrinken in de Zenne.

We komen aan in Mechelen langs het station dat binnen ettelijke jaren afgewerkt zal zijn, gelukkig is het fietsnetwerk al veel verder gevorderd.

Door de meestal zeer goede, vrijwel geheel autovrije fiets infrastructuur komen we redelijk snel aan in Mechelen.

In de namiddag kunnen we eventueel door het Vrijbroekpark tot aan het Zennegat fietsen en dan langs de Zenne terug naar Zemst en daar terug aansluiten bij de f1.