26 feb 2019 19:00 - 26 feb 2019

Boekvoorstelling

‘Wij zijn Peshmerga’s, van vader op zoon’
met Sirwan en Baram Maro

“De 57-jarige Sirwan Maro, politiek verantwoordelijke en gepensioneerd peshmerga- strijder, met pretoogjes en een fijne snor, heeft lang gestreden in de bergen tegen het regime van Saddam Hoessein. Met een glimlach zegt hij: ‘Je wordt geboren als peshmerga en je blijft het tot je dood.’

De kinderjaren van Sirwan waren bijzonder bewogen en tragisch. Zijn vader, een administratieofficier in het Iraakse leger, werd regelmatig beschuldigd van spionage en zat hoofdzakelijk in de gevangenis. Zijn moeder overleed op jonge leeftijd en elke dag werden Sirwan en zijn gezin geconfronteerd met de wreedheden van het regime van Saddam Hoessein tegen het Koerdische volk.

De jonge Sirwan twijfelt niet lang en sluit zich op 17-jarige leeftijd aan bij het ondergrondse verzet in zijn geboortestad, Kirkuk. Na enkele jaren informatie te hebben verzameld voor de oppositie en zijn militaire training bij het Iraakse leger te hebben afgerond, deserteert hij en sluit zich aan bij de peshmerga’s, de legendarische Koerdische strijders afkomstig uit Irak. Hier blijft zijn rebelse aard niet lang onopgemerkt. Schietpartijen, martelingen, machtsspelletjes, verraad… Zijn leven als strijder ligt bezaaid met moeilijkheden en onvoorziene wendingen. In 1985 besluit hij te vluchten naar Europa en hij komt per toeval terecht in België.”

Het boek vertelt het verhaal van een zoon die op zoek gaat naar zijn eigen identiteit en hierbij begint te graven in het verleden van zijn vader. Op zijn pad maakte hij zelf de oorlog tegen IS van heel dichtbij mee en scheelde het enkele keren niet veel of vader en zoon hadden beiden het leven gelaten op hun zoektocht.

Tijdens de voorstelling zullen Baram en Sirwan in gesprek gaan met Bert Cornillie en zal er na afloop mogelijkheid zijn om vragen te stellen en eventueel het boek te kopen.

moderator
Bert Cornillie
(KU Leuven, Masereelfonds). Auteur/redacteur van De Koerden tussen Europa en Turkije (2001) en In de Schaduw van Saddam: het Koerdische experiment in Irak (2003).

PROGRAMMA:
19:00-20:00 receptie
20:00-22:00 boekvoorstelling

TOEGANG:
gratis