17 jan 2024 20:00

UITGESTELD: Boekvoorstelling Paul Goossens ‘De ongelijkheidsmachine’

!! Gezien de voorspelde winterse weersomstandigheden vroeg Paul Goossens om uit voorzorg zijn lezing van 17 januari NIET te laten doorgaan. Wij houden jullie natuurlijk op de hoogte. !!

De oudsten onder ons kennen hem wellicht nog als de studentenleider van 1968 of als hoofdredacteur en bezieler van de reddingsoperatie voor De Morgen in de jaren tachtig. Sinds 2009 is Paul Gooossens columnist van De Standaard. Maar hij is ook econoom en hij schreef nu een indrukwekkend boek : De ongelijkheidsmachine: Een verborgen Europese geschiedenis.

Hij is een van de meest gezaghebbende linkse stemmen in Vlaanderen. In zijn magnum opus onderzoekt hij de permanente botsing en de onmogelijke verzoening tussen voorstanders van een meer solidaire samenleving en elites die hun privileges willen behouden.

De hedendaagse extreme ongelijkheid is een machine die haar territorium voortdurend uitbreidt, samenlevingen omwoelt, de verzorgingsstaat ontrafelt en uiteindelijk ook de democratie uitholt. Voor hem komt het erop aan de code van de financiële industrie te kraken, dan pas kan de ongelijkheidsmachine gestopt worden: “Het is kiezen tussen de koopkracht van de bevolking of de privileges van de nieuwe feodale heersers, de geldaristocratie.”

Hij gaat in gesprek met Johan Depoortere, voormalig VRT-journalist, verslaggever over talrijke conflicten en oorlogen (Libanon, Iran-Irakoorlog, Palestina-Israël) en correspondent in Moskou en in de VS.

Het Masereelfonds Halle organiseert deze avond te samen met TEI.