17 jun 2022 20:00

Boekvoorstelling Debatfiches van de Vlaamse elite

‘Nee, dit is geen woke-debat.’

Door te schaduwboksen over cancel cultuur, kaapt de cultuuroorlog de aandacht voor de sociale strijd weg. En daar zijn de rijken blij mee. Rechts masseert ons denken over politiek en maatschappij voortdurend. Hoe dat gebeurt, daar willen we het met u eens over hebben. Welkom!

Met Marc Reynebeau (historicus en journalist, DS), Deniz Agbaba (Vakbonssecretaris ABVV, voorzitster Groen-Brussel), Saïda Isbai (Vakbondssecretaris ACV, Hart boven Hard), Thomas Decreus (historicus en filosoof) in het panel en artistieke interventies door Sara Vertongen en Alexander Deprez.

// OVER HET BOEK //

‘De hardwerkende Vlaming betaalt zich blauw aan de luie Waal.’ ‘De VRT is een rode burcht.’ ‘Er staat een Chinese muur tussen N-VA en Vlaams Belang.’ ‘De Europese cultuur is uitgeput.’ ‘Racisme is relatief.’ ‘Klimaatactivisten zijn verwende kinderen.’

Politiek is een wereld van taal en taal is strijd. Klassenstrijd. Bij N-VA, Vlaams Belang, Voka en hun fellow travellers zijn ze daar erg bedreven in. Het is verbazend hoeveel rechtse woorden en slogans de laatste decennia in onze hoofden zijn geslopen. Dit boek fileert de mythes, dooddoeners, frames, oneliners, hondenfluitjes en andere semantische salto’s van de vrienden van de elite. Een verklarende handleiding bij de newspeak. Want als taal voor het politiek personeel van VOKA-Vlaanderen de sleutel tot de Vlaamse identiteit is, welk wereldbeeld zit er dan achter hun eigen taal?

Met bijdragen van o.a. Tom Lanoye, Rachida Lamrabet, Jean-Paul Van Bendegem, Marlies De Munck, Ico Maly, Evelien Jonckheere, Olivier Pintelon, Michelle Graus, Rudi Laermans, Deniz Agbaba, Dominique Willaert, Saïda Isbai, Jelle Versieren, Christophe Callewaert, Sacha Dierckx, Patrick Deboosere,  Lieven Decauter en Jan Blommaert.