14 jul 2024 11:30 - 18:00

Big Jump in de Durme

Spring mee in de Durme voor proper water!

Spring met mee voor een betere waterkwaliteit tijdens de Big Jump in de Durme. Net als duizenden burgers over heel Europa en in de rest van België, vragen we aandacht voor de waterkwaliteit in lokale waterlopen. Duizenden mensen in heel Europa duiken tegelijkertijd het water in. De Lokeraar doet het in de Durme. Ons doel? Politici overtuigen om ook de sprong te wagen. Zij moeten dringend maatregelen nemen om de Europese waterlopen terug gezond te maken.

Proper water is van levensbelang voor natuur, mens en dier, maar de uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit blijven bestaan. Ons grond- en oppervlaktewater is door verschillende factoren sterk vervuild en vaak van slechte kwaliteit.

Metingen in 2023 wezen uit dat slechts 1 van de 195 Vlaamse waterlopen in goede staat is, dat wil zeggen dat aan de verschillende voorwaarden van de Kaderrichtlijn Water wordt voldaan. Een bedroevend cijfer dus. In Wallonië verbetert de toestand van de oppervlaktewaterlichamen langzaam maar zeker (van 36% in goede of zeer goede ecologische toestand in 2008 tot 44% tien jaar later).

In 2023 sprongen in België bijna 1.900 mensen op maar liefst 28 locaties in het water. Heel wat moedige en toegewijde zielen dus, want op dat moment passeerde er een storm over ons land. Dit jaar hopen we op een editie met nóg meer springers – en als het kan een straaltje zon.

Of we nu springen omdat proper water belangrijk is voor onze gezondheid, voor de biodiversiteit of voor ons welzijn … Er zijn 1001 redenen om mee te springen. Wat is die van jou?

In Lokeren springen we nu al voor de tiende keer in de Durme, dit jaar opnieuw tijdens de Moazoartfeesten, op onze vertrouwde plek aan de aanlegsteiger in het centrum ter hoogte van het Prinses Josephine Charlottepark. Dit jaar zijn opnieuw enkele infostanden

PROGRAMMA

11.30 doorlopend Moazoartfeesten met reuze BBQ (veggie of vlees), kinderanimatie, streekbieren, dessertenbuffet, ambiance muziek, en Darts tornooi (niet-gevorderden)

14.00 Big Jump FEST met standjes rond klimaat en milieu

14.30 inschrijving voor de Big Jump aan de aanlegsteiger aan het Charlotte Park

15.00 BIG JUMP

18.00 voorzien einde