06 jan 2024 11:00

Big Bang – Openbaar Vervoer

Big Bang – Openbaar Vervoer.

Oproep en mobilisering van burgers, organisaties en het brede middenveld rond de tweede fase van de basisbereikbaarheid

Op zaterdag 6 januari 2024 is het ‘5 voor 12’ rond het openbaar vervoer (ov) in Vlaanderen. Die dag wordt de tweede fase basisbereikbaarheid uitgerold. Een soort big bang voor het stads- en streekvervoer.

Het middenveld en veel organisaties zijn bezorgd en stellen zich vragen. Hoe verplaatsen we ons binnenkort met het ov en kunnen we ons überhaupt nog verplaatsen?

 De burgers kregen geen inspraak. De beslissingen werden genomen door mensen zonder ov-kennis en -ervaring.

– Het flexsysteem (vervoer op aanvraag) is onvoldoende uitgebouwd en beschikt niet over voldoende middelen. Politici geven dit toe. Vervoersgarantie is er dus niet.

– Sommige burgers geraken sociaal geïsoleerd in hun wijk of deelgemeente. Er is geen halte meer in hun buurt. De dichtstbijzijnde halte ligt soms op een onoverbrugbare afstand. Tevens moet men meer overstappen.

– Een aantal politici is de burgers ‘vergeten’. Vooral na 6 januari moeten de burgers kunnen worden betrokken.

– De toegankelijkheid van het ov blijft een probleem. Veel oudere en minder mobiele reizigers worden uitgesloten.

– Al jaren krijgt De Lijn veel te weinig middelen om een wervend, stipt en kwaliteitsvol ov te bieden. Vlaanderen is een ontwikkelingsregio op gebied van stads- en streekvervoer.

– De meeste hoppinpunten, het pronkstuk van de basisbereikbaarheid, zorgen niet zoals beloofd voor verbindingen tussen de verschillende vervoersmodi.

– Tevens is een ecologische impact. Vooral forenzen worden in de auto geduwd met nog meer fileleed als gevolg. De door Vlaanderen nagestreefde modal shift 50/50 wordt niet gehaald. Integendeel.