19 apr 2023 20:15 € 7 | € 7

Arbeidersprotesten in de VS

Harlan County, USA

Barbara Kopple, USA, 1976, 103’

In het gelauwerde ‘Harlan County, USA’ toont Barbara Kopple de strijd tegen de onderdrukking van de mijnwerkers uit het Amerikaanse dorp Brookside in Kentucky. In de jaren ’70 sloten vele mijnwerkers van Brookside zich aan bij de plaatselijke vakbond om te vechten voor elementaire arbeidersrechten: veiligheid, gezondheid en degelijke lonen. De documentaire van Kopple zoomt in op de dertien maanden durende strijd tussen de mijnwerkers en de eigenaars van de koolmijn. De politieke en sociale strijd van niet alleen de mijnwerkers maar ook hun families wordt kracht bijgezet door hun zelfgeschreven countrymuziek. ‘Harlan County, USA’ won in 1976 de Oscar voor beste documentaire.

De film wordt ingeleid door Sofie Delrue en Marilien Deraedt (studenten Theater- en Filmwetenschap UAntwerpen).

 

Fugitive Cinema verdeelt

Vanaf haar oprichting in 1966 zorgde Fugitive Cinema voor een alternatief geluid in de Belgische filmwereld. Het Antwerpse filmcollectief, met Robbe De Hert als spilfiguur, deed dit niet alleen door zelf films te maken, maar ook door films te distribueren die andere verdelers links lieten liggen. Heel wat van die films passen binnen de contestatie van de jaren zestig en zeventig. Op 18 en 19 april vertonen we films over arbeidersprotesten in België en de VSA. Diverse films uit Fugitive Cinema’s distributiecatalogus koppelen het sociaal engagement ook aan vormelijke vernieuwing en experiment. Op 26 en 28 april zoomen we in op het werk van onder andere Chris Marker en Ludo Mich.

Dit filmprogramma kwam tot stand in het kader van het Onderzoeksseminarie Film binnen de master Theater- en Filmwetenschap van de Universiteit Antwerpen.