17 nov 2022 20:00

Antwerpen-Centraal: de spoorwegkathedraal die per ongeluk bleef staan

‘Het heeft meer weg van een paleis dan van een vervoersknooppunt.’ ‘De schoonheid is zo uniek dat zelfs experts moeite hebben er een architecturale stijl op te plakken.’ ‘Als je de inkomhal binnenstapt, overstijg je het profane.’ Het zijn maar enkele van de vele internationale lofbetuigingen voor de 120 jaar jonge spoorkathedraal van Antwerpen. En te denken dat de Middenstatie in de jaren 1980 ei zo na tegen de vlakte was gegaan.

In zijn eerste boek neemt stadsgids Raf Vandecasteele u mee doorheen een woelige geschiedenis. Het is een andere kijk op het station dan gebruikelijk. Neem nu de vraag: wie bouwde het? In alle boeken staat de naam van Louis Delacenserie. Hij was inderdaad de architect. Maar wie sleepte het marmer aan? En van waar? Een historie van stadswallen, Leopold II, Congo, een uit de zoo ontsnapte tijger, Wannes Van de Velde, openhartoperaties, valiezen vol dromen en de Kievitwijk.

Raf stelt zijn boek voor in de spoorwegkathedraal zelf (gelijkvloers, onder ‘de kubus’, ingang via Pelikaanstraat). Met o.a. Iman Ben Madhkour, Jokke Schreurs, Marc Hauman en Bob Cools (o.v.).