13 feb 2019 20:00

Antifa

De eerste film in de filmreeks van Movimiento gaat over het antifascistisch verzet vandaag. Filmmaker Brandon Jourdan en prof. Marianne Maeckelbergh (Conflict en Ontwikkelingsstudies – UGent), samen ook actief in het collectief Global Uprisings, komen hun film ANTIFA voorstellen. Na de voorstelling kan het publiek in debat gaan met de makers van de film. Beide politieke activisten volgen al jaren de nieuwe opmars van sociale bewegingen die strijden voor sociale rechtvaardigheid.

Sinds de verkiezing van Donald Trump hebben racistische gewelddadigheden zich in de Verenigde Staten verspreid. Racisten en vrouwenhaters voelen zich aangemoedigd om hun mening te uiten en ernaar te handelen. Witte nationalistische groepen en meer traditionele white supremacists hebben Trump’s overwinning gebruikt om nieuwe leden te werven. Alles wat in de weg staat, zijn Aan de andere kant van het politieke spectrum hebben groepen van anarchisten, communisten en socialisten het op zich hebben genomen om te voorkomen dat het fascisme een significante politieke macht in de Verenigde Staten wordt.
Via interviews met antifascistische organisatoren, historici en politieke theoretici in de VS en Duitsland, onderzoekt ANTIFA de bredere betekenis van dit politieke moment terwijl de kijker wordt meegenomen naar het toneel van straatgevechten in Washington DC, Berkeley en Charlottesville.

Moviemiento – een reeks politieke films & documentaires rond het thema verzet.

Wereldwijd komen mensen op allerlei manieren in verzet tegen onrecht, van grote opstanden tot stil protest. Een levensbelangrijk menselijk streven dat nochtans vaak onderbelicht blijft. Daarom brengen wij het in beeld.

Welkom op woe 13/02, woe 20/02, din 26/02 en woe 06/3 om 20u in Film-Plateau voor 4 inspirerende onderwerpen, telkens voorzien van een deskundige inleiding en een nabespreking.

– Woensdag: 20/02: https://www.facebook.com/events/663082007440000/

– Dinsdag 26/02: https://www.facebook.com/events/297335971129837/

– Woensdag: 6/03: https://www.facebook.com/events/301811327050010/

Een fijne samenwerking met: Kurdish Institute of Brussels, Menarg, Middle East and North Afrika Research Group UGent, Vrede vzw en Masereelfonds Gent.