17 feb 2022 20:00

Anarchisme van Ludo Abicht

Hoe verhouden vrijheid en gelijkheid zich? Het is een dilemma waar emancipatiebewegingen al sinds de negentiende eeuw mee worstelen. Volgens Ludo Abicht biedt het sociaal-anarchisme een oplossing.

In zijn nieuwste boek loodst hij de lezer door het gedachtengoed van de belangrijkste historische anarchistische denkers, de concrete ervaringen van het anarcho-syndicalisme in Spanje en projecten van de pedagogische vernieuwers van de 20ste eeuw. De kritiek van de commonsbeweging op de vermarkting van het hele leven is in de ogen van Abicht een hoopgevende impuls voor de toekomst.

Ludo Abicht studeerde Klassieke Filolo­gie, Filosofie en Duitse Literatuur. Hij doceerde literatuur en filosofie aan de universiteiten van Antioch en Berkeley in de vs en aan de UGent en UAntwerpen.

Hij gaat het gesprek aan met:

Walter Lotens studeerde moraalfilosofie en is ex-leraar, reiziger, Latijns-Amerika watcher en freelancer. Walter schrijft voornamelijk over bewegingen van onderuit: van Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo.

Koen Wynants studeerde af als bioloog en is al jaren actief in allerhande burgercollectieven. Hij richtte in 2018 Commons Lab op, vooral geïnspireerd door Michel Bauwens (P2P foundation). Commons Lab probeert allerhande commonsgerichte alternatieven te ontwikkelen waar overheid en markt te kort schieten of hun boekje te buiten gaan.

Inschrijven: Peperfabriek – Boekvoorstelling: Anarchisme van Ludo Abicht

Organisatie: Peperfabriek, Commons Lab met ondersteuning van Masereelfonds Antwerpen – werkgroep sociale tegenmacht.