16 okt 2017 20:00 - 00:00

‘Als de laatste boom geveld is’ – Ludo De Witte

Een gesprek met Ludo De Witte, Natalie Eggermont (auteur Climate Express – Sporen van verandering) en Dries Goedertier (UGent & ACOD). Moderator: Robrecht Vanderbeeken (ACOD Cultuur).

Er is iets vreemds aan de hand. Terwijl alle ernstige wetenschappers luid aan de alarmbel trekken, sussen onze politici en bedrijfsleiders: de klimaatverandering wordt aangepakt. Veel mensen in de milieu- en arbeidersbeweging stappen daarin mee. Ze geloven dat technologische innovatie, hernieuwbare energie en een ‘slimme’ fiscaliteit voor een transitie naar een duurzame samenleving kunnen zorgen. Als ze al niet beginnen over vegetarisme, dikketruiendagen of fietsen naar het werk.

Publicist Ludo De Witte heeft het helemaal gehad met die zoethoudertjes. In dit stevig onderbouwd traktaat brengt hij een ongemakkelijke boodschap: it’s capitalism, stupid! Willen we de aarde en de mens redden van de ondergang, dan dringt een systeemwissel zich op. Wég van een economie met ingebouwde groeimotor. Radicaal, zegt u? Er zijn helaas geen oplossingen meer die niet radicaal zijn. De Witte breekt een lans voor ‘ecosocialisme’ en roept milieuactivisten, syndicalisten en bezorgde burgers op om daarin mee te stappen. Of gaan we, als straks de laatste boom is geveld, ons geld opeten?

Ludo De Witte is auteur van onder andere ‘De moord op Lumumba’ (1999), ‘Wie is bang voor moslims?’ (2004) en ‘Huurlingen, geheim agenten en diplomaten’ (2014).

Gratis toegang. Graag inschrijven via uitgeverij@epo.be.