03 okt 2021 14:00 € 11 | € 13

UITGESTELD : Afsnee tussen Woord en Beeld

Afsnee: lieflijk dorp in een Leiebocht waar de tijd lijkt stil te staan en de enige randgemeente van Gent die niet grenst aan de stoere hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Het is ook de enige gemeente in onze provincie zonder eigen postcode, die ze dan maar deelt met Sint-Denijs-Westrem. Hoewel deelgemeente van Gent, sluit Afsnee landschappelijk en cultureel vooral aan bij de Leiestreek. Het wordt omgeven door diverse meersen, zoals de Assels en de Beelaertmeersen.

Geen spoorweg of gewestweg verstoort de stilte van dit dorp, dat enkel doorsneden wordt door de oude verbindingsweg Steenaardestraat, naadloos overgaand in de Broekkantstraat. De dorpskern bevindt zich tussen deze straat en de bochtige Leie. De E40 snijdt sinds de jaren ’50 een hoek af van het fotogenieke dorp.

Onder het Hollands Bewind (1815-1830) werd een mogelijke fusie tussen Afsnee en Sint-Denijs-Westrem goedgekeurd en werden de zittingen van de gemeenteraad om beurt in één van de twee gemeentehuizen gehouden. Deze situatie bleef gehandhaafd tot aan de Belgische onafhankelijkheid in 1830.

1977 was een andere mijlpaal: dan werden de zuidelijke en westelijke randgemeenten met nog vrij landelijk en eerder residentieel karakter (Afsnee, Drongen, Mariakerke, Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde) bij Gent gevoegd.

Het verleden van Afsnee is nochtans specifiek. Zowel woord- als beeldende kunstenaars zoals schrijver Cyriel Buysse  en kunstschilder Gust De Smet kwamen hier genieten van de rustgevende omgeving en het landschappelijk schoon langsheen de traag stromende Leie. Ze ontvingen hier graag hun vrienden, halverwege tussen Gent en Sint-Martens-Latem. De muurschilderingen in restaurant de Nenuphar herinneren aan Gust De Smet, die hiermee zijn huwelijksdiner  vereffende.

Enkele boerenhoven herinneren nog aan het landelijke leven. Zo ook het veer, dat Afsnee verbindt met de linker Leieoever op grondgebied Drongen. Vandaag flankeren nieuwe villa’s de typische oude boerenhoven.

We starten de wandeling in Sint-Denijs-Westrem, aan het voormalig “kasteel Hamelinck”, ook bekend onder de naam “Kasteel Delebecque” en later eigendom van de familie de Ghellinck. Sinds 1936 is er het Sint-Camillusinstituut gevestigd (psychiatrische instelling vandaag opgenomen in de Karus-groep). Waarom starten we daar? Uitleg tijdens de wandeling!

Afspraak aan halte van bus 34, halte Paardenkop. Steenaardestraat 42, Sint-Denijs-Westrem.