30 mrt 2018 20:00

8 Femmes

8 femmes is een Franse misdaad-musicalfilm uit 2002 onder regie van François Ozon. Hij baseerde het verhaal op dat van het gelijknamige toneelstuk van Robert Thomas. De acht hoofdrolspeelsters wonnen voor hun samenspel zowel een European Film Award als de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn 2002. Daarnaast werd de film genomineerd voor onder meer twaalf Césars, nog vijf European Film Awards en de Gouden Beer van het Filmfestival van Berlijn. 

 

Het verhaal start met de introductie van dochter Suzon die thuis komt voor de Kerstdagen. Haar moeder, tante, huishoudster, oma en zus staan allemaal paraat om haar welkom te heten. Ook ontmoet Suzon een nieuwe, tweede, huishoudster. Alle dames discussiëren onderling en de verhoudingen tussen de verschillende rangen en standen begint direct duidelijk te worden. Dan is het tijd voor een dansje en liedje. Zussen en moeder lachen en knuffelen samen en het geluk lijkt compleet. Tot Louise, huishoudster nummer twee, Marcel (a.k.a Papa) gaat wekken met een kop thee. Een harde gil en Louise stormt de slaapkamer uit. Marcel is vermoord (gasp!). Met een dolk in zijn rug ligt hij op bed.

 

Als het achterbakse gedrag, de dodelijke blikken en minachting nog niet duidelijk was vóór de moord, dan zeker wel erna. Iedereen is verdacht en iedereen beschuldigd elkaar. De politie bellen blijkt onmogelijk (telefoonlijn is doorgesneden) en ook het huis verlaten is niet te doen (bergen met sneeuw). Het is aan de vrouwen zelf om de dader te ontmaskeren. Om het geheel compleet te maken komt ook schoonzus Pierrette een handje helpen en zaait op haar eigen manier veel verwarring. De acht vrouwen werken elkaar en de band die zij ooit hadden genadeloos de grond in, de ware aard van de vrouw komt naar boven nu de mans des huizes er niet meer is om hen in bedwang te houden.

 

8 Femmes is een traditioneel schouwspel en voelt overduidelijk als een toneelstuk. De dialogen komen soms iets te gerepeteerd en onnatuurlijk over, net als de dansjes. De kleding en het decor zijn echter prachtig en de nieuwsgierigheid om –net als de acht dames– achter de dader te komen is breed aanwezig. Wie heeft het gedaan en waarom? Ging het om geld, jaloezie, onvrede of was het een ongeluk? De verhaallijnen zitten goed in elkaar en als kijker ga je mee in ieders karakter waardoor ook voor jou elke vrouw verdacht wordt. Wel is het geheel overduidelijk een weergave van de vrouw door de ogen van een man – uiteindelijk lijkt alles om seks te draaien. Maar wel met overtuigende rollen van o.a. Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Isabelle Huppert en Emmanuelle Béart.

Organisatie: Masereelfonds Dilbeek in samenwerking met Tatwale VZW