07 dec 2019 19:00

70 jaar Vrede

In 1949 werd de UBDP-BUVV, de voorloper van Vrede vzw, opgericht. Dat betekent dat Vrede vzw dit jaar 70 kaarsjes mag uitblazen. En dit doen ze met een avondfeest met een inhoudelijk en een muzikaal luik.

Vier sterke vrouwen aan het woord over vrede en internationale solidariteit

  • Medea Benjamin is een van de bekendste en actiefste vredesactivisten uit de Verenigde Staten. Ze is mede-oprichtster van de antimilitaristische vrouwenorganisatie Codepink en kreeg wereldfaam voor haar acties tijdens lezingen van presidenten en ministers.
  • Malalai Joya is een Afghaanse vrouwenrechten- en vredesactiviste. In 2007 werd ze geschorst als parlementslid na haar openlijke kritiek op de ‘krijgsheren’. Ze is tegenstander van de ‘oorlog tegen terreur’ in haar land. Door haar kritiek moet ze dikwijls ondergedoken leven.
  • Saadet Karabulut is parlementslid voor de SP in Nederland waar ze zich toont als fel criticus van het buitenlands- en defensiebeleid. Zij verzet zich tegen de politiek van ‘permanente oorlog’, tegen de militarisering en overbewapening en ijvert voor internationale solidariteit.
  • Haneen Zoabi is een Palestijns-Israëlisch activiste en tot voor kort parlementslid van de Knesset (Israëlisch parlement). Haar strijd voor gelijke Palestijnse rechten en tegen de Israëlische Apartheid leverde haar tal van parlementaire sancties op.