10 mei 2024 - 30 sep 2024

Het verzet in Sint-Niklaas

Welkom bij deze tentoonstelling gewijd aan het verzet in Sint-Niklaas. Net zoals in vele andere Vlaamse steden, waren er ook in onze stad mensen die zich verzetten tegen de Duitse bezetters. Sommigen deden dit individueel, anderen werden lid van het Geheim Leger, het Onafhankelijkheidsfront, NKB of de inlichtingendienst Luc-Marc.

De tentoonstelling werd samengesteld door Leo Wymeersch wiens moeder en ooms actief waren in het Geheim Leger. Mede door deze familiegeschiedenis is Leo gefascineerd door alles wat er tijdens de oorlog plaats vond in Sint-Niklaas. Hij doet ondertussen al heel wat jaren opzoekingen hieromtrent en verzamelde boeken, krantenknipsels, foto’s en documenten allerlei.

Uit deze materialen werden collages gemaakt, die elk een verhaal vertellen. Onder andere over commissaris Creyns, over Karel Maes en het Onafhankelijkheidsfront, maar bv. ook over de naoorlogse Verbroedering van het Geheim Leger.

We wensen van harte dat de herinnering aan deze plaatselijke verzetsmensen een inspiratie kan zijn om strijdbaar te blijven en op te komen tegen alle vormen van extremisme.