17 dec 2022 13:00 - 17:00

Tijd tot 2024

Waarom tijd tot 2024?

De trend lijkt gezet, extreemrechts blijft stijgen in de peilingen en in het publieke debat verscherpen de tegenstellingen. Bruggenbouwers en progressieven kijken het vaak met lede ogen aan, verlamd door een gevoel van machteloosheid. Tijd om aan de slag te gaan. Om dat te doen moeten we eerst reflecteren: Is elke polarisering slecht? Wie heeft er baat bij polarisering? Hoe gaan we met polarisering om? Welke tools hebben we daarvoor nodig? Is ‘woke’ geen stopwoord van zij die verandering willen tegenhouden? Hoe gaan we met extreemrechts om? Hoe bouwen we bruggen in plaats van afstand te vergroten? Hoe komen we in dit ‘wij-zij’ debat tot een ‘nieuw wij’?

We gaan van start met een panelgesprek met Jihad Van Puymbroeck, communicatiestrateeg; Meron Knikman, voorzitter van de Vrouwenraad; en Bleri Lleshi, auteur en docent. De moderator van dienst is Reine Nkiambote.

Na het panelgesprek vinden er drie workshops tegelijkertijd plaats. Thema’s tijdens de workshops zijn: Hoe ga je met polarisatie om?, Hoe zet je je verontwaardiging om in actie?, Welke positie neem jij in en wat is de dode hoek in je denken?, … Met deze workshops willen we je tools in handen geven om in je omgeving, op de werkvloer, in je vereniging extreemrechtse logica en toxische polarisatie tegen te gaan. Deze dag geldt als vertrekpunt voor meer initiatieven (vormingreeks, online campagne, …) in aanloop naar de verkiezingen van 2024.