09 nov 2023 19:30

100 jaar om de zee te stoppen

 

Hoe Cuba de klimaatverandering indijkt.

Boekvoorstelling – panelgesprek 

Panelleden:

Julie Steendam: auteur van het boek en lid van Cubanismo.be
Katrin Van den Troost: Medewerkster van Climaxi waarin ze o.a. werkt aan het protest tegen de bouw van de nieuwe ethaankraker van Ineos.
Yande Van de Velde: lid van Cubanismo.
Loraine González: Antwerpse Cubaanse.

Het boek:
Wie het nieuws over het klimaat volgt, is gewend aan verslagen van deprimerende COP’s, wanhoopskreten van wetenschappers en kiekjes van sip kijkende ijsberen. Dit verhaal is anders. Decor is Cuba. Iedereen heeft een mening over het eiland van salsa en socialisme. Maar vriend en vijand erkennen: het is de enige plek op deze planeet waar men een eeuw vooruitblikt. Tarea Vida, zo heet het Cubaanse plan. Vertaald: Levenstaak. Die naam zegt alles. Tegen 2050 slokt de Caraïbische Zee vijf zuidelijke kustdorpen op, tegen 2100 nog eens 122. En dan zijn er nog de orkanen die de stijgende zee steeds verder landinwaarts duwen en zo kustwaters en akkers verzilten.

In 100 jaar om de zee te stoppen vertellen Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant hoe Cuba het gebruikelijke kwartaaldenken ver achter zich heeft gelaten en zijn bevolking mobiliseert. Spring achter op de oude Jawa 330 van milieuambtenaar-klimaatactivist Anita en maak u op voor een verhaal over een tocht langs waterwonderwouden, zonnedaken, stadstuintjes en een wetenschap dicht bij het volk.

Met een voorwoord van Anuna De Wever.

De auteurs.
Julie Steendam studeerde Moraalwetenschappen en Conflict and Development. Ze coördineerde Belgische en Europese campagnes voor het recht op gezondheid.

Isabelle Vanbrabant is politicologe, activiste voor internationale solidariteit en voorzitster van solidariteitsbeweging Cubanismo.be. Ze was vele jaren actief in de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM).

Persartikels.
Knack (25/01/2023) – “Cuba is het enige land ter wereld met een klimaatplan dat tot in 2100 loopt. Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant verdedigen het met hand en tand”

DeWereldMorgen.be (3/12/2022) – “Dit is een boek dat ogen opent.” – lees de recensie van Lode Vanoost .

Apache.be (1/12/2022) – “Klimaatadaptatie op een zinkend eiland: schade, herstel en hoop in Cuba” – Liesbeth De Kock in gesprek met Julie Steendam –  lees het interview .