11 mrt 2023 19:00

100 jaar om de zee te stoppen

Boekvoorstelling ‘100 jaar om de zee te stoppen’.
Met Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant.

 

De auteurs gaan in gesprek met enkele razend interessante mensen :
– Dimitris Bousoulas ACV -Antwerpen
– Ines Schapendonk – Solidariteams
– Arno Kempynck – klimaatactivist

19u00 Deuren
19u30 Start
21u signeersessie en mojitobar (en een latino playlist!). Bienvenido en el fin de semana!

Klimaatangst? Wat als je 100 jaar vooruit kan plannen? Dat is wat de Cubanen doen met hun Tarea Vida, ofte Levenstaak. Julie en Isabelle verwerkten hun onderzoek naar het hoopgevende Cubaanse klimaatplan in een vrolijk reisverhaal.

Het boek:
Wie het nieuws over het klimaat volgt, is gewend aan verslagen van deprimerende COP’s, wanhoopskreten van wetenschappers en kiekjes van sip kijkende ijsberen. Dit verhaal is anders. Decor is Cuba. Iedereen heeft een mening over het eiland van salsa en socialisme. Maar vriend en vijand erkennen: het is de enige plek op deze planeet waar men een eeuw vooruitblikt. Tarea Vida, zo heet het Cubaanse plan. Vertaald: Levenstaak. Die naam zegt alles. Tegen 2050 slokt de Caraïbische Zee vijf zuidelijke kustdorpen op, tegen 2100 nog eens 122. En dan zijn er nog de orkanen die de stijgende zee steeds verder landinwaarts duwen en zo kustwaters en akkers verzilten.

In 100 jaar om de zee te stoppen vertellen Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant hoe Cuba het gebruikelijke kwartaaldenken ver achter zich heeft gelaten en zijn bevolking mobiliseert. Spring achter op de oude Jawa 330 van milieuambtenaar-klimaatactivist Anita en maak u op voor een verhaal over een tocht langs waterwonderwouden, zonnedaken, stadstuintjes en een wetenschap dicht bij het volk.

Met een voorwoord van Anuna De Wever.

De auteurs.
Julie Steendam studeerde Moraalwetenschappen en Conflict and Development. Ze coördineerde Belgische en Europese campagnes voor het recht op gezondheid.

Isabelle Vanbrabant is politicologe, activiste voor internationale solidariteit en voorzitster van solidariteitsbeweging Cubanismo.be. Ze was vele jaren actief in de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM).

Persartikels.
Knack (25/01/2023) – “Cuba is het enige land ter wereld met een klimaatplan dat tot in 2100 loopt. Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant verdedigen het met hand en tand”

DeWereldMorgen.be (3/12/2022) – “Dit is een boek dat ogen opent.” – lees de recensie van Lode Vanoost .

Apache.be (1/12/2022) – “Klimaatadaptatie op een zinkend eiland: schade, herstel en hoop in Cuba” – Liesbeth De Kock in gesprek met Julie Steendam –  lees het interview .