30 nov 2023

Verspreid mee de woorden van Fatena Al-Ghorra

De internationale gemeenschap kijkt toe terwijl in Gaza een genocide plaatsvindt. Burgers in bezet gebied worden systematisch gebombardeerd, collectief gestraft en aan hun lot overgelaten.

Schrijver Fatena Al-Ghorra is een van hen. Ze ontvluchtte haar geboorteplaats Gaza in 2009 en woont sindsdien in België. Recent keerde ze voor het eerst in 15 jaar terug naar Gaza om haar 80-jarige moeder te bezoeken. Twee dagen later barstte de hel los. Van de (Belgische) overheid moet Fatena de grens aan Rafah oversteken zonder haar ouders, die immers geen geen humanitair visum hebben. Dat visum moet aangevraagd worden bij het het Consulaat-Generaal van België in Jeruzalem. Echter – en dit mag dienen als schoolvoorbeeld van ‘bureaucratische excessen’ – de Belgische overheid eist dat de aanvraag voor zo’n visum wordt ingediend in persoon: aanvragen kunnen “onmogelijk” elektronisch (per mail) worden ingediend, zelfs als de weg naar Jeruzalem duidelijk een onweerlegbaar levensgevaar inhoudt. Het is deze flagrante absurditeit die wordt aangeklaagd in een opiniestuk in De Standaard, dat Masereelfonds mee ondertekende.

Met de goedkeuring van Fatena en in samenwerking met haar vertaler Nisrine Mbarki maakten PEN Vlaanderen en uitgeverij en drukkerij EPO deze affiche met een gedicht van Fatena, in het Arabisch en het Nederlands. Om haar woorden en situatie onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen voor de bevolking in Gaza.

Het gedicht is een fragment uit ‘Slotakte’ uit Al Ghorra’s dichtbundel Gods Bedrog (Uitgeverij P). Het beeld verwijst dan weer naar haar boek Neem dit lichaam (Uitgeverij P en Uitgeverij Jurgen Maas).

De affiches zijn gratis te verkrijgen aan ons secretariaat in Gent. Kom eens langs! Je vindt ons op de Sint-Jansvest, huisnummer 7! We vragen om in ruil een vrije bijdrage te betalen aan gezondheidsorganisatie Awda, via de QR-code op de poster.

Klik hier om de affiche te downloaden

Klik hier voor een (onvolledige) lijst van de andere afhaalpunten.

Een ander initiatief dat ook zeker jullie aandacht verdient is Flyers for Palastine. Zij verspreiden prachtige en informatieve affiches voor en over Palestina. Meer informatie over hun ontwerpen en verdeelpunten vind je hier.