Met grote spijt in het hart moeten wij u mededelen dat een zeer geacht en strijdvaardig lid, Joost Vandommele, is overleden op 28 oktober. Wij zullen een uitgebreid in memoriam publiceren in Aktief naar aanleiding van zijn leven en denken. We geven u snel mee wie Joost Vandommele was.

Joost Vandommele groeide op in een klassieke flamingantische familie te Sint-Niklaas (kleinzoon van René De Clerq), maar schoof reeds als jonge man op naar de linkerzijde. Hij was in de jaren 1970 actief als Gentse jongeling in verscheidene organisaties links van de sociaal-democratie. Hij zou zijn gehele leven werken voor de administratie van de NMBS te Brussel, en werd vervolgens ook actief in de socialistische vakbondsbeweging als syndicaal afgevaardigde.

Joost zette zich ten eerste in voor de Ierse vrijheidsstrijd in Noord-Ierland tegen de brutale en gewelddadige Britse bezetting. Joost had langdurig en intens contact met de Ierse provo’s, en had grote bewondering voor Gerry Adams. Het Iers republikanisme was dan ook een links project, waarbij socialisme, gelijkheid en zelfbeschikking hand in hand gingen. Ierland mocht dan wel in de nasleep van WOI zijn onafhankelijkheid afgedwongen hebben na eeuwen van strijd, Noord-Ierland bleef een van de laatste Britse kolonies, waarin de bezetter religieus geweld in de hand werkte om tevergeefs de regio te pacificeren. Vanaf Bloody Sunday (1972) tot het Goedevrijdagakkoord (1998) stierven ongeveer 2500 vrijheidsstrijders door de kogels van de Britse bezetter en paramilitaire groeperingen. Deze woelige periode maakte een diepe indruk op Joost.

In Vlaanderen kon Joost door een deur met alle linkse organisaties: gaande van trotskistische organisaties, Kommunistische Partij, PVDA tot de sociaal-democratie. Best wel uniek voor een regio waarin de verzuiling duidelijke grenzen trok tussen mensen. Joost was dus een bruggenbouwer tussen verschillende ideologische strekkingen. Hij schreef talrijke bijdragen voor diverse linkse tijdschriften over de geschiedenis van het socialisme in Vlaanderen, de communautaire kwestie, etc. Net voor zijn dood kon hij als Gentse stadsgids nog zijn magnus opus schrijven, “Gent, een bakermat van democratie en socialisme”. Het boek telt 440 pagina’s sociale geschiedenis van de middeleeuwen tot 1918 met een speciale aandacht voor Anseele.

Joost overleed op maandagavond 28 oktober jl. thuis in Ledeberg-Gent na een slepende ziekte. De afscheidsplechtigheid heeft plaats in het rouwcentrum Westlede-Lochristi op zaterdag 9 november- 14u.

Tiocfaidh ár lá