10 mei 2024 20:00

Verzetscafé: lokale verzetshelden herdacht

Masereelfonds Sint-Niklaas verwelkomt je graag op het 1ste  Sint-Niklase Verzetscafé.

Een inspirerende avond met verhalen over kleine, minder kleine of grote verzetsdaden van lokale verzetshelden. Hoe zij in verzet kwamen tegen de nazibezetting en er vaak ook het slachtoffer van werden.

Al te lang bleven deze verhalen een weinig vertelde, bijna verborgen geschiedenis. Over hun moed, vastberadenheid, opoffering niet gesproken. Na zoveel jaren is er nog steeds te leren uit deze verhalen: democratie, vrijheid en gerechtigheid zijn minder vanzelfsprekend en meer kwetsbaar dan gedacht. Het is belangrijk om ons hiervan bewust te blijven.

Laat ons terug herinneren hoe in elke gemeente of stad mensen initiatief namen tot verzet.

Programma:

  • Leo Wymeersch vertelt over de werking van het Geheim Leger, waarin zijn moeder Margriet en haar broers Theo en Willy Boonefaes actief waren.
  • Jean-Pierre Lenssens en Viviane Peersman, beiden nazaten van de familie Rodrigus, vertellen hoe de zwangere Maria Louisa Rodrigus terechtkwam in het kamp van Ravensbrück en er later samen met haar kind overleed.

Pauzemoment:

  • Ingrid Maes schetst een beeld van het verzetsverleden van haar vader Karel Maes, actief in de KP en het Onafhankelijkheidsfront, na de oorlog medeoprichter van het Masereelhuis.
  • Luc Van Buynder tenslotte zal getuigen over familieleden van oud-Masereelmedewerker Willy Van Dosselaer. Zijn moeder, Julia Van Craenenbroeck belandde in vrouwenkamp Ravensbrück, nonkels Emiel en André stierven in kamp Dora en grootvader Karel Lodewijk overleed aan de gevolgen van langdurige uithongering.