24 apr 2022 14:00 € 8 | € 9

Van chirurgijn tot Jan Palfijn

Gent heeft doorheen de eeuwen heel wat illustere figuren voortgebracht, die hun stempel op de medische geschiedenis drukten. Onder hen bijvoorbeeld ook Jan Palfijn, die cruciale doorbraken voor de toenmalige geneeskunde mogelijk maakte.

In deze stadswandeling volgen we langs verschillende plekken in Gent onder meer het levenspad van deze legendarische geneesheer. Palfijn was dan wel afkomstig uit Kortrijk, hij bracht een groot deel van zijn korte leven door in Gent. Hij was er pestmeester, leraar in de heelkunde en werkte in het Gentse hospitaal De Bijloke. Nog tijdens zijn leven werd Palfijn geprezen om enkele belangrijke naslagwerken en vooral om zijn wijzigingen aan de verlostang, ingrepen waarmee hij erg veel vrouwen en baby’s redde van een gewisse dood op het kraambed.

Het lijdt geen twijfel dat Gent trots is op haar beroemde inwoner, getuige de vele verwijzingen naar zijn naam en de verschillende plaquettes die we her en der zien opduiken. Toch gaat deze wandeling in het historisch centrum nog veel verder dan louter de figuur Jan Palfijn. Onze gids duikt met u op verschillende plekken in de boeiende geschiedenis van de Gentse ziekenzorg. Zo doen we het statige Bond Moyson-gebouw aan en staan we ook stil bij de Britse verpleegkundige Florence Nightingale.

De rondleiding wordt gecombineerd met een bezoek aan het museum van Geneeskunde in het Pand, dat alle mogelijke geneesinstrumenten bevat.

Locatie
Café Trefpunt

Walter De Buckplein 5
9000 Gent

Praktische informatie

Een activiteit van Kloarte (MF Gent). Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar chantal@masereelfonds.be of 09/225 38 53

Afspraak vlasmarkt voor café trefpunt
€8 (leden)/ €9 (niet-leden)/ €1,8 (UitPas kansentarief)

Na bevestiging kan het verschuldigd bedrag overgeschreven worden op BE87 0682 1568 6294, rekeningnummer van Kloarte, met vermelding van ‘na(a)men+naam activiteit’