30 sep 2018 08:00 - 19:15 € 63 | € 65

VOLZET ! Uitstap naar museum Matisse en mijncentrum Lewarde

Reis met ons mee naar het museum Matisse in zijn geboortedorp Cateau-en-Cambrésis en vervolgens naar het historisch mijncentrum in Lewarde. 

Het Matisse museum, in 1952 door de artiest zelf opgericht, is sinds 1982 ondergebracht in het voormalige paleis Fénelon van Le Cateau-Cambrésis, geboortestad van de beroemde schilder, tekenaar, graveur en beeldhouwer Henri Matisse.
Het museum is geheel gerenoveerd, en heeft na jarenlange verbouwing zijn deuren in 2002 weer geopend. In het museum baden de 17 expositiezalen in zacht licht, en liggen aan een mooi park in Franse stijl, waarvan een groot deel aan de hand van meer dan 170 werken van Matisse het bijzondere parcours van één van de grootste artiesten van de 20ste eeuw illustreert. De collectie van Matisse wordt aangevuld met schilderijen van Auguste Herbin en werken van Marc Chagall, Fernand Léger, Alberto Giacometti, Pablo Picasso en niet te vergeten Joan Miró.

Damien Deceuninck gidst ons rond.

Na een verkwikkende maaltijd brengen we een bezoek aan het historisch mijncentrum van Lewarde, het grootste mijnmuseum in Frankrijk. Het ligt in het Noord-Franse mijnbekken, dat door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed.

We worden ondergedompeld in de omgeving en het werk van de mijnwerkers, met ondermeer een ontdekking van de ontwikkeling van de technieken en werkomstandigheden in de mijn (begeleid bezoek). Nadien volgt een vrij bezoek aan de tentoonstellingen (evolutie en cultuur van de mijnbouw en steenkoolexploitatie, over energie, het werk van paarden, de architectuur, enz.).

PROGRAMMA

8u: vertrek aan P&R Gentbrugge
10u30: aankomst Musée Matisse in Le Câteau Cambrésis
13u-14u30 lunchpauze in de buurt
14u30: vertrek richting mijnsite Lewarde

15u45: begeleid bezoek ‘in het hart van de mijn’

16u45: vrij bezoek aan de tentoonstellingen

18u: vertrek richting Gentbrugge, aankomst circa 19u15