05 dec 2023 12:00

Tussen de Soep en de Feiten: De huisvestingscrisis in Brussel

 

Midden op de dag, wanneer je energie begint te dalen en je maag begint te rommelen, is er niets zo verkwikkend als een warme kom soep en een dosis intellectuele stimulatie. Dat is precies wat je kunt verwachten bij ‘Tussen de Soep en de Feiten’. Deze maandelijkse bijeenkomst brengt boeiende sprekers samen die actuele thema’s onder de loep nemen, allemaal vanuit een Brusselse invalshoek. Maar het beste van alles? Je krijgt niet alleen voedsel voor lichaam en geest, maar ook de kans om actief deel te nemen aan de discussie.

Wat is ‘Tussen de Soep en de Feiten’?

‘Tussen de Soep en de Feiten’ is een bijzonder evenement dat in het hart van Brussel plaatsvindt. Elke eerste dinsdag van de maand kun je genieten van een welverdiende middagpauze in Muntpunt, waar je wordt verwelkomd met een heerlijke kom vegetarische soep, verzorgd door Atelier Groot Eiland. Terwijl je geniet van deze hartverwarmende lekkernij, maak je je klaar voor een boeiende lezing over actuele onderwerpen.

Het unieke aan ‘Tussen de Soep en de Feiten’ is dat de sprekers pas enkele weken van tevoren worden aangekondigd. Dit houdt het evenement relevant, aangezien de sprekers inspelen op de actualiteit. Via https://muntpunt.be/tussen-de-soep-en-de-feiten blijf je op de hoogte van de interessante onderwerpen die op het programma zullen staan.

Diverse reeks sprekers

Wat ‘Tussen de Soep en de Feiten’ echt bijzonder maakt, is de diverse reeks sprekers die je kunt verwachten. Deze deskundigen en visionairs brengen een schat aan kennis en ervaring mee naar de tafel. De sprekers zijn zorgvuldig geselecteerd om actuele kwesties aan te pakken en je te inspireren met nieuwe inzichten. Hierbij degenen die alvast zijn aangekondigd voor de komende edities:

  • Di 03/10/2023: Valerie Trouet (Klimaatcentrum): Valerie zal ons meenemen op een reis door de geschiedenis van ons klimaat, waarbij ze onthult hoe klimaatverandering ons verleden en onze toekomst beïnvloedt.
  • Di 07/11/2023: Hassan Al Hilou (Capital): Hassan zal het urgente probleem van jongerenwerkloosheid en empowerment bespreken en ons inzicht geven in hoe jongeren hun kansen kunnen vergroten
  • Di 05/12/2023: Céline Drieskens (VUB, KU Leuven): Céline zal de huisvestingscrisis in Brussel en dakloosheid onder de loep nemen en de noodzaak benadrukken van actie om deze problemen aan te pakken.

Céline Drieskens (KU Leuven, VUB) spreekt over dakloosheid en de huisvestingscrisis in Brussel. Buitensporige huur- en koopprijzen, ongezonde woningen, jarenlange wachttijden voor een sociale woning en discriminatie op de woonmarkt komen bijna dagelijks in het nieuws. De wooncrisis is terug van nooit weggeweest. Uithuiszettingen en thuisloosheid in Brussel zijn de meest zichtbare gevolgen hiervan en de statistieken liegen er niet om. Toch blijken cijfers alleen niet genoeg om het probleem in zijn geheel aan te kaarten. Céline Drieskens verweeft haar activistisch engagement en onderzoeksbevindingen tot een toegankelijk en persoonlijk verhaal over wonen in de stad.

Over Céline Drieskens

Céline Drieskens is als doctoraatsonderzoeker verbonden aan de KU Leuven en de VUB. Haar onderzoek vertrekt vanuit de huidige huisvestingscrisis en kijkt naar alternatieve huisvestingsinitiatieven, radicale huisvestingspolitiek en stedelijke huisvestingsbewegingen in hun streven naar het recht op huisvesting en breder, naar het recht op de stad. Vorig jaar bracht ze haar onderzoek en activistisch engagement in de Brusselse huisvestingskringen samen in de tentoonstelling ‘Au Foyer des Résistances’ in de Marollen.