13 jul 2022 11:00 - 12:30 € 10 | € 13

Toots 100. The Sound of a Belgian Legend

Henri Vandenberghe aka Rieke van Brosella neemt je met Masereelfonds Kunstberg  mee op sleeptouw in ’t Brussels doorheen de tentoonstelling ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’ in de KBR aka Albertina. Via beeld en klank kom je alles te weten over Toots Thielemans als muzikant en mens, maar vooral ook over zijn ‘sound’.
Rie pakt a mei dui d’expozeese. Mè bield en klank komde vanalles te weiten ouver Toots as muzekant en as mens, mo oek sertoe ouver zaain muzeek.

Van ketje tot jazzicoon
Op 29 april 2022 zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Het ‘ketje’ uit de Marollen was een uitmuntend gitarist en fluiter. Hij groeide uit tot een van de beste mondharmonicaspelers die ooit heeft geleefd. Met zijn virtuoze spel vulde Toots concertzalen over de hele wereld, maar toch bleef hij altijd Belg in hart en nieren.

KBR en het MIM brengen ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag een eerbetoon aan Toots, in zijn thuisstad Brussel, een belevingsexpo waarin klank en muziek de hoofdrol spelen.

Nooit eerder getoond muziek- en beeldmateriaal
Na het overlijden van Toots schonk de Stichting Toots Thielemans zijn persoonlijk archief aan KBR. Zijn instrumenten kregen een nieuwe thuis in het Muziekinstrumentenmuseum. Vandaag komen de twee collecties opnieuw samen. We tonen ze voor het eerst aan het publiek.

Ontdek een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten, platen, persoonlijke briefwisseling, partituren en nooit eerder gepubliceerd muziek- en beeldmateriaal. U komt meer te weten over de man achter de legende, de ‘Brusseleir’, de virtuoos.

Maar ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’ gaat nog een stap verder: u zal zich volledig kunnen onderdompelen in de ‘sound’ van Toots. Bereid u voor op een onvergetelijke jazztrip.

Allround-muzikant
Internationale sterren als Quincy Jones, Peggy Lee en Sting stonden in de rij om met Toots samen te werken. Hij eigende zich vlot nieuwe speelstijlen, genres en talen toe. Toots Thielemans speelde niet alleen manouche, swing, bebop, easy listening, cool en latin jazz, maar drukte ook een stempel op de film- en publiciteitswereld.

In de expo ontdekt u de instrumenten die Toots bespeelde, met wie Toots op het podium stond en de grote invloed die zijn ‘sound’ ook vandaag nog op andere muzikanten heeft. Mis deze kans niet en neem een duik in de wereld van Toots!

Paleis van Karel van Lotharingen
Decor van deze belevingstentoonstelling zijn de vertrekken van het Paleis van Karel van Lotharingen, een 18de-eeuwse parel in het hart van Brussel. Het paleis maakt vandaag deel uit van het gebouw van KBR, maar de gevel en de vertrekken werden in hun oorspronkelijke grandeur bewaard.