07 feb 2023 20:00

Toestanden

Een gespreksavond over zaken die ons ‘s nachts wakker houden.

Tijdens de debatreeks TOESTANDEN gaan we in gesprek met boeiende gasten én het publiek over zaken die ons ‘s nachts wakker houden. We willen een ontmoetings- en overlegruimte creëren voor de diverse burgers die Gent rijk is om gedachten, ideeën en tools te delen. Elke editie wordt gemodereerd door de Gentse socioloog en jeugdwerker Fatih Devos en theatermaker en actrice Dominique Collet. Ze nodigen twee gasten uit om mee in gesprek te gaan.

Dit seizoen werken we met het thema ‘Re-enchanting our world’: het op zoek gaan naar en opnieuw toelaten van de betovering en verwondering in de wereld en onszelf. Dit thema is gekoppeld aan het festival ‘Women and children first’ dat in maart 2023 doorgaat bij VIERNULVIER. Elke editie van TOESTANDEN belicht een ander aspect van dit brede thema.

Op 7 februari hebben we het over natuur, religie en het spirituele. Vooral in het Westen hebben we onze verhouding met de natuur en het milieu de voorbije decennia zeer wetenschappelijk, technologisch en koloniaal benaderd – met alle gevolgen van dien. Hoe kunnen we onze relatie met de natuur herstellen? Welke rol spelen religie en spiritualiteit hierin?
Vertrekpunt van het gesprek is ‘De heilige natuur’, een boek van de internationaal gerenommeerde godsdienstwetenschapper Karen Armstrong. De Vos en Collet gaan in gesprek met etnobotanist Emiel De Meyer en Arabist Arthemis Imaan Snijders.