22 sep 2022 19:00 - 22 sep 2022

To Coddiwomple…

‘To Coddiwomple…
to travel in a purposeful manner towards a vague destination’

DOCU/NABESPREKING/EXPO

 

Over de film

Documentaire – Kleur – 2019 – 63 min – OV – NL ondertiteling
20:30-21:30 uur

Ecodorpjes, community-huizen, eenzaten in het bos of in een grot in de bergen, families in een yurt, rusteloze nomaden in een tot huis omgebouwde camionettes,… De een woont jaren in het bos, luistert naar de bomen en heeft niet meer nodig dan water, paddestoelen en stilte, de ander werkt tegen harde economische cijfers in de poging een verlaten stuk grond terug leefbaar te maken met permacultuur en zonnepanelen. Nog een ander vindt zijn onbetwistbaar antwoord in de orde en structuur van een geloofsgemeenschap.

Zoveel energie zo verdeeld, zoveel enthousiasme en idealen, hardwerkende mensen die moedig die ene stap zetten en hun hart volgen naar een nieuw leven. Maar ook zoveel vermoeidheid, zoveel blijvend zoeken en zoveel verwarring.

Af en toe komen grote waarheden en inzichten je tegemoet. Soms met onnozele grappen, soms door een eindeloos gediscussieer met starre opinies, oprechte aandacht en veel empathie en goede wil. En altijd is de muziek daar heel aanwezig; de heldere live-klanken van gitaren, stemmen, fluiten, drums, didgeridoos, mondharpen, ukeleles, hangdrums, violen,… De ene keer zijn het Engelstalige hippie-liedjes, dan weer Indische matras, of een Flamenco, Afrikaanse ritmes, Indiaanse regenliedjes of iets het heel anders, oriëntaals bezwerend. Zoveel energie, zoveel magie, zoveel persoonlijkheden, samen rond een vuur onder de sterren.

Allen kiezen ze een alternatieve weg in het leven. Ze volgen niet meer de rechte autostrade van de normale werksamenleving, maar een kronkelig wegje zonder wegwijzers. Wat vinden ze daar?

Met deze film wil Roberto hun avontuur tonen zoals hij het beleefd heeft, met licht en schaduw, plezier en conflict. Muziek, yoga, meditatie maar ook zweet, stof en noeste arbeid. De moeilijke uitdaging van overleven zonder vast inkomen, de ontdekking van nieuwe vaardigheden, het opzoeken van de verloren kennis van de natuur, de directe connectie met planten, de dieren, de ontmoeting en de lach van nieuwe vrienden, de plotse aantrekkingskracht van de liefde in een open blauw lucht.

Hij wil de kreten van vreugde laten horen bij een stortbui, de plotse tranen van uitputting bij een vriendelijk woord, het moment laten voelen in de aanhoudende onzekerheid over de toekomst en de eenzaamheid onder de zon. Het leven van dromers met hun rug tegen de harde muur van de realiteit, van harde werkers die een idylle najagen, van organisators die proberen los te komen uit de structuur, en van vrijbuiters die rust zoeken. Het gevecht en de overgave in de rijkdom van tegenstellingen

 

Over de regisseur

Nabespreking – 21:30-22:00 uur

Roberto Gasparini is geboren in 1971 in Leuven en behaalde een master in de filmkunst aan het RITCS in 1993.

Vanaf 1994 werkte hij als freelance-regisseur van televisieprogramma’s, documentaires, videoclips, reclamespots en een enkele gelouterde kortfilm.

Zijn leven is vooral getypeerd door een grote nieuwsgierigheid, een wens om de horizon te verkennen, zowel fysiek met lange verre reizen als geestelijk met intensieve studies en onderdompelingen in kunst, wetenschap, filosofie, politiek, antropologie en sociologie. Uit deze gedrevenheid volgde vrijwilligerswerk voor ngo’s in Afrika, Azië en Zuid- en Centraal Amerika, maar ook het volgen van meditatietechnieken in India en voettochten van meer dan 1000km…

Volgens sommigen het traject van een avonturier, maar zonder extreme of gevaarlijke situaties op te zoeken. Immers, de ervaring van het leven zelf is een groot avontuur, waar je ook kijkt. Daarom heeft Roberto in 2017 zijn laatste weinige spullen in Belgie weggegeven en is hij met een busje vertrokken op een nieuw avontuur…

‘To Coddiwomple… to travel in a purposeful manner towards a vague destination’ is het relaas van het eerste jaar van deze tocht. Het is een tocht die hem verbonden heeft met een waaier van interessante en unieke personen, maar ook met de dieren en planten, met de natuur om hem heen en de plaats die hij daarin inneemt.

Deze nieuwe manier van leven en kijken heeft Roberto ook een nieuwe roeping gegeven, om kunst te maken. Een intuïtie, een aandacht voor allerhande objecten, hout, ijzer, veren, etc die vragen om een nieuwe bestemming, een nieuw leven, die hopelijk terug diezelfde connectie communiceren dat zijn leven zo rijk maakt.

 

Robrom Art

Tentoonstelling – 19:00-23:00 uur

Roberto Gasparini, kunstenaar van italo –belgische afkomst, creëert zijn artwork tijdens zijn reizen “Into The Wild“.

Drijf- en wrakhout, minerale gesteenten, beenderen, dierentanden, ijzerconstructies, zelfs wrakstukken van een vluchtelingenboot… hij geeft ze een nieuw leven en een nieuwe bestemming.

Thematisch zie je in zijn creaties een zoektocht naar onze verbondenheid met kosmos en natuur, naar materie en spiritualiteit. De uitwerking daarentegen is vooral speels en vloeiend, kunst in al zijn aspecten en contradicties, en hierdoor is iedere werk een eyecatcher in elke ruimte…

 

Samenwerking: Masereelfonds Leuven, Bevrijdingsfilms, CC Oratoriënhof & Roberto Gasparini