02 okt 2018 20:00

Tegenlicht Meet Up 9000 in de Schuur

“Je begint klein met een groen ideaal en waar bijna iedereen bij de eerste horde omkeert, ga je door”

Kom mee kijken naar en praten over de VPRO Tegenlicht documentaire: De Groene voedselpioniers.

Hoe, met al je idealen, overleef je de markt-economie? Hoe blijf je rendabel in dit harde economische klimaat waar voedsel niet naar waarde geschat wordt? Hoe creëer je een markt terwijl je nog leert wat je moet doen? Hoe ga je van start up naar scale up? Pionieren is risico nemen, en als dat dan ook nog eens gepaard gaat met iets goed willen doen voor mens en planeet wordt dat nog eens dubbel zo moeilijk. Ondernemingen zoals deze komen heel vaak in contact met grote uitdagingen: Deze documentaire schijnt het licht op de groene voedselpioniers zoals Weedburger, Zeewierboerinnen en de Kweekcomputer.

Tijdens de meetup gaan we samen genieten en bijleren over deze fenomenale documentaire. We gaan op zoek naar voorbeelden hier in Vlaanderen en vragen hen wat hun ervaring is met hun rol als pioniers? Tevens gaan we onderzoeken hoe we dit kunnen versterken en elkaar kunnen helpen.

Kom en praat mee met onze gast van de avond: Nele Lauwers

Nele is van geboorte een boerendochter uit Staden die een opleiding volgde aan de UGent in de Master in de bio-ingenieurswetenschappen, land- en bosbeheer, hiervoor had ze tevens een Weense uitspatting en een thesis over erosie in Cuba. Ondertussen werkt ze al 10 jaar bij Boerenbond, ze begon er te werken rond ruimtelijke ordening en natuur, later verdiepte ze zich in de boomkwekers en de Gentse Floraliën. Momenteel werkt ze rond nieuwe boeren en nieuwe bedrijfsmodellen. Met 2 zoontjes, een man, een huishouden, een voedselteam en een boekenclub, blaast ze vaak even uit op haar saxofoon.”

Moderator : Zjef Van Acker, ook een Master in de Bio-ingenieurswetenschappen (Tuinbouwproductie), gelooft dat we onze maatschappij kunnen omvormen tot een duurzaam en lokaal ecosysteem waar iedereen zichzelf ten volle kan ontwikkelen. Daarom is hij al een 5-tal jaar bezig aan zijn Vertical Farming en Stadslandbouw-queeste in verschillende gemeenschappen. Hij staat mee aan de wieg van de Startup Pad en Stoel, zit in het bestuur van Groei NEST (lokale netwerk rond gezond, eco en lokale voeding) en werkt Part-time bij Timelab.

==========

Tegenlicht meetup 9000 is

In het najaar van 2017 starten Masereelfonds, ACV Oost-Vlaanderen, Timelab, Herberg Macharius en de VPRO een reeks filmavonden met debat: Tegenlicht Meet Up. Voortaan zetten we deze reeks verder in De Schuur.

Elke 1ste dinsdag van de maand gaan we in gesprek met elkaar, wisselen we van gedachten over het thema van de aflevering. Voor de Gentse editie kiezen we ervoor een centrale gast aan de tafel te vragen. Deze kiest de reportage uit het Tegenlicht VPRO aanbod en licht toe waarom. Een moderator faciliteert het debat achteraf en uiteraard drinken we daar een glas bij.

Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht, uitgegeven door VPRO. Tegenlicht Meet Up is een formule die in Nederland al in meer dan 25 steden plaats vindt. Soms eenmalig, maar meestal op regelmatige basis, spannen burgers er zich op vrijwillige basis in om de onderwerpen die in VPRO Tegenlicht aan bod komen naar lokaal niveau te vertalen.