26 mrt 2019 20:30

Advocaat van de aarde met Tine Hens

We mogen niemand minder dan Tine Hens verwelkomen.
Zij wil het met ons hebben over klimaatrechtvaardigheid.
Het is een vraag die me al langer bezighoudt: wat als de natuur rechten krijgt? Wat als we in naam van bomen, rivieren, bergen, gletsjers naar de rechtbank kunnen stappen om hun verdwijnen of hun uitbuiting aan te kaarten? Wat betekent dit voor onze verhouding met die natuur? En vooral: verplicht dit de mens zijn standpunt te herzien? Wat als we niet langer tegen de natuur werken maar met de natuur mee?
We vertonen de docu: Advocaat van de aarde
Onze wereld kent vier internationale misdrijven: oorlogsmisdrijven, genocide, foltering en misdaden tegen de menselijkheid. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón en de Schotse advocaat Polly Higgins vinden dat aan deze zeer ernstige schendingen van het internationale recht een vijfde dient te worden toegevoegd: ecocide. Slagen Higgins en Garzón er uiteindelijk in genoeg steun te verwerven om ecocide erkend te krijgen en daarmee de grootschalige vernietiging van onze ecosystemen voorgoed en écht hoog op de internationaal-politieke agenda te zetten?
Elien Spillebeen, journalist en documentairemaakster is onze moderator.
Uitzonderlijk zal de meet up starten om 20u30.
VPRO’s Tegenlicht is een keigoeie reeks maatschappelijke docu’s, Gent is een stad die overloopt van geëngageerde mensen. Via Tegenlicht Meet Up 9000 combineren we beiden.
In het najaar van 2017 startten Masereelfonds, ACV Oost-Vlaanderen, Timelab, Herberg Macharius en de VPRO een reeks filmavonden met debat: Tegenlicht Meet Up. Voortaan zetten we deze reeks verder in De Vooruit.
Elke maand op een dinsdag gaan we in gesprek met elkaar, wisselen we van gedachten over het thema van de aflevering. Voor de Gentse editie kiezen we ervoor een centrale gast aan de tafel te vragen. Deze kiest de reportage uit het Tegenlicht VPRO aanbod en licht toe waarom. Een moderator faciliteert het debat achteraf en uiteraard drinken we daar een glas bij.
Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht, uitgegeven door VPRO. Tegenlicht Meet Up is een formule die in Nederland al in meer dan 25 steden plaats vindt. Soms eenmalig, maar meestal op regelmatige basis, spannen burgers er zich op vrijwillige basis in om de onderwerpen die in VPRO Tegenlicht aan bod komen naar lokaal niveau te vertalen.
Locatie
Vooruit Foyer Theaterzaal

Sint-Pietersnieuwstraat
9000 Gent

Praktische informatie

Volg ons op facebook