12 dec 2017 20:00 - 00:00

Tegenlicht Meet Up 9000

Het programma wordt samengesteld door de deelnemers. Er is een bar, fijne mensen en uitermate boeiende onderwerpen!

Deze Tegenlicht Meet Up is John Vandaele, journalist bij MO* Magazine en schrijver van verschillende boeken over globalisering, onze wildcard gast. Hij kiest voor de docu ‘Kwestie van vertrouwen‘.

In 2017 gebeurde iets opmerkelijks. Volgens het mondiaal opererende communicatie- en marketingbureau Edelman daalde voor het eerst sinds de start van de 21e eeuw het vertrouwen van burgers in politici, media en bedrijven. Dit concludeerden zij op basis van onderzoek dat het bureau al jaren produceert voor hun jaarlijkse ‘Trust Barometer‘. Harde feiten hebben concurrentie gekregen van ‘alternative facts’, waarin machtsbeluste politici als Trump, Poetin en Erdogan grossieren, Twitterbots en buitenlandse hackers blijken verkiezingen te hebben gemanipuleerd.

De vraag is of dit vertrouwensverlies inherent is aan ons huidige bestaan in de ‘infosphere’. Als wij toestaan dat we een verzameling data worden, dan zijn we daarmee uiteraard manipuleerbaar. En als direct gerichte reclame op social media op het onderbewustzijn kan inspelen, dan kan dat met politieke beïnvloeding tijdens verkiezingen ook. Cambridge Analytica, het bedrijf dat analyse van social mediagebruik inzette voor de Trump-campagne en het Brexit-referendum, heeft dat inmiddels genoegzaam bewezen.

Is dat dan slecht? Facebook en Twitter maken het mogelijk dat iedereen meepraat over politiek. Is dat niet juist waar democratie om draait? Het is van belang om een beter begrip van de werking van sociale media te krijgen en uit de online informatie-bubbel te komen; zelfkennis en een kritische kijk op onze eigen vooroordelen lijken daarbij cruciaal.

 

In het najaar van 2017 starten Masereelfonds en ACV Oost-Vlaanderen in samenwerking met Timelab en de VPRO een reeks filmavonden met debat: Tegenlicht Meet Up. Elke 2de dinsdag van de maand gaan we in gesprek met elkaar, wisselen we van gedachten over het thema van de aflevering.
Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht, uitgegeven door VPRO.

Deze activiteit is gratis.

Hou facebook in de gaten voor onze nieuwe wildcard gast en zijn/haar keuze.

Info: ann-sophie@masereelfonds.be

Deze activiteit kwam tot stand i.s.m. Timelab, ACV Oost-Vlaanderen

Meer info over VPRO Tegenlicht en Meet Up? Surf zeker eens naar vrpo – Tegenlicht