23 sep 2021 20:00

Syndicale afvaardiging als sociale tegenmacht

100 jaar wet syndicale vrijheid.

Opgelet !!!

Deze sessie is enkel online te volgen. 
Via Zoom: https://us06web.zoom.us/j/89682405414
Via Facebook: (1) Stream Media | Facebook

Syndicale afvaardiging als sociale tegenmacht

Drie verschillende avonden op drie verschillende locaties.
Ons superinteressant en laagdrempelig drieluik is een must voor iedereen die werkt of betrokken is bij de vakbonden of vakbondssympathieën heeft.

Dankzij een zorgvuldige selectie presenteren wij u vakkundige sprekers en een moderator, die de kracht hebben om alles duidelijk en toegankelijk weer te geven.

Deel 1: De syndicale afvaardiging als sociale tegenmacht.
In het eerste deel van dit drieluik geven we een historisch overzicht van de syndicale afvaardiging en een historisch juridisch overzicht betreffende de bevoegdheden en rechtspositie.

We gaan op zoek naar antwoorden op vragen zoals wat is de oorsprong van de syndicale afvaardiging? Welke bevoegdheden zorgen ervoor dat de syndicale afvaardiging een hoofdspeler kan zijn in het aanbrengen en creëren van de sociale tegenmacht?

Sprekers: 
Dirk Luyten: Doctor in de geschiedenis (VUB) en sinds 1999 onderzoeker bij het CegeSoma. Zijn onderzoeksdomeinen zijn het corporatisme, de economische collaboratie en de repressie ervan, de geschiedenis van het sociaal beleid en de geschiedenis van het recht.

Jan Buelens: Advocaat aan de Balie van Antwerpen en Gastprofessor aan de UA waar hij collectief arbeidsrecht en vergelijkend sociaal recht doceert. Op de UA heeft hij ook de sociale dumping in de vervoerssector onderzocht. Met zijn doctoraat ging hij dieper in de problematiek betreffende de onderaannemingen.

Moderator:
Marijke Persoone: Voormalig adjunct-algemeen secretaris van de LBC-NVK, de grootste centrale van het ACV. Dertig jaar was Marijke actief in deze vakbond, eerst bij de vormingsdienst, daarna als secretaris in Brussel. Het laatste deel van haar loopbaan was ze als adjunct-algemeen secretaris verantwoordelijk voor de beroepswerking. Marijke is onder andere actief bij de burgerbeweging Hart boven Hard.

Fysiek of digitaal? 
Fysiek aanwezig zijn heeft altijd een meerwaarde. Uiteraard volgen we de geldende coronamaatregelen. Kan u niet aanwezig zijn? Geen probleem. Dankzij Stream Media kan u alle luiken volgen via livestreaming. U kan uw vragen en opmerkingen dan ook via de chatfunctie doorgeven.

Op 23.09 en 21.10 live (online) op groot scherm in het Masereelhuis.
Truweelstraat 85 – 9100 Sint-Niklaas.

Wie niet op de eerste twee locaties aanwezig kan zijn en het niet thuis wil of kan volgen is meer dan welkom in het Masereelhuis. U kan de eerste twee avonden live op groot scherm volgen. We voorzien de mogelijkheid om uw vragen en opmerkingen online door te geven.

Deelname is gratis.
Opgelet: Het aantal plaatsen is beperkt. Wil u zeker zijn van een plaats? Schrijf u dan nu in.

Inschrijven: 100 jaar wet syndicale vrijheid .

Ter info: in ons ledenblad Aktief zal een stukje verschijnen uit de pen van Marc Leemans (nationale voorzitter ACV) en Miranda Ulens (voorzitter en algemeen secretaris ABVV).

Wenst u een exemplaar te ontvangen? Stuur een e-mail naar andre@masereelfonds.be.
Leden krijgen, naast vele andere voordelen, vier maal per jaar ons ledenblad Aktief in de bus.
Lid worden: Lidmaatschap – Masereelfonds . 

Organisatie: Masereelfonds afdelingen: Antwerpen, Associatie Universiteit Antwerpen, Aktief Edegem, Hemiksem en Sint-Niklaas.

Marxistische Universiteit, ACV Oost-Vlaanderen, Acv Antwerpen, Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, Stream Media,  NBKS – Nieuwe Brabantse Kunst Stichting en vele andere sympathisanten.