27 sep 2022 20:00 - 22:00

Uitgesteld // Re-enchanting our world

Een gespreksavond over zaken die ons ‘s nachts wakker houden.

Tijdens de debatreeks TOESTANDEN gaan we in gesprek met boeiende gasten én het publiek over zaken die ons ‘s nachts wakker houden. We willen een ontmoetings- en overlegruimte creëren voor de diverse burgers die Gent rijk is om gedachten, ideeën en tools te delen. Elke editie wordt gemodereerd door de Gentse socioloog en jeugdwerker Fatih Devos en theatermaker en actrice Dominique Collet. Ze nodigen twee gasten uit om mee in gesprek te gaan. Heeft alvast bevestigd: Emiel De Meyer. De Gentse rapper Kunde zorgt voor een artistieke interventie.

Dit seizoen werken we met het thema ‘Re-enchanting our world’: het op zoek gaan naar en opnieuw toelaten van de betovering en verwondering in de wereld en onszelf. Dit thema is gekoppeld aan het festival ‘Witches and children first’ dat in maart 2023 doorgaat bij VIERNULVIER (binnenkort meer hierover). Elke editie van TOESTANDEN belicht een ander aspect van dit brede thema.

Deze editie hebben we het over natuur, religie en het spirituele. Vooral in het Westen hebben we de voorbije decennia onze verhouding met de natuur en het milieu zeer wetenschappelijk, technologisch en koloniaal benaderd. Met alle gevolgen van dien. Wat als we op zoek gaan naar een andere manier om om te gaan met de natuur? Hoe kunnen we de relatie met onze natuurlijke omgeving herstellen? Welke rol spelen religie en spiritualiteit hierin? Het vertrekpunt voor het gesprek is het boek ‘De heilige natuur’ van de internationaal gerenomeerde godsdienstwetenschapper Karen Armstrong.