26 nov 2022 - 27 nov 2022 € 14 | € 14

Pinokkio de musical

Jeugdkoor de Vagebonden presenteert:

Pinokkio de musical.
Familiemusical voor groot en klein!

Zaterdag 26/11: 14u00.
Zaterdag 26/11: 19u30.
Zondag 27/11: 11u00. uitverkocht !
Zondag 27/11: 15u00. uitverkocht !

Pinokkio (Italiaans: “stukje pijnboom”) is de houten hoofdpersoon in een boek van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi, dat in 1883 werd gepubliceerd onder de titel Le avventure di Pinocchio. Het boek werd onmiddellijk een succes en in vele talen vertaald (in 1915 in het Nederlands). Ook is het vele malen verfilmd, waarbij de productie van Walt Disney uit 1940 de bekendste is.

Hoewel het een kinderklassieker is geworden, werd het niet alleen voor kinderen geschreven. Pinokkio maakt, als gevolg van zijn eigen domheden, allerlei onaangename dingen mee en wordt zelfs een keer opgehangen. Dat overleeft hij echter omdat een houten pop nu eenmaal niet kan stikken. Aan het eind van het boek verandert Pinokkio uiteindelijk in een mensenkind.

Collodi leefde in het werk ook zijn gevoel voor satire en allegorie uit. Recensenten concludeerden dat het werk, behalve een kinderboek, ook een allegorie was van de stijve samenleving uit die tijd en het contrast toonde tussen eerbaarheid en formele vormen en het volgen van het vrije instinct.

Aanvankelijk vond men in de ‘betere standen’ dit boek dan ook niet geschikt voor welopgevoede kinderen (vergelijkbaar bijvoorbeeld met de Nederlandse ‘Pietje Bell’). Het boek onderscheidt zich in pedagogisch opzicht ook door de gelijkenis tussen de marionet die een jongetje wordt en het kind dat opgevoed wordt tot volwassenheid. Carlo Collodi was vrijmetselaar, en sommigen speculeren dan ook dat onder meer de kritiek op de stijve samenleving en het thema van de transformatie van ‘bespeelde pop’ tot ‘zelfstandig mens’ daarop is geïnspireerd.

Organisatie:
Jeugdkoor de Vagebonden met ondersteuning van Masereelfonds aktief Edegem – werkrgoep kunst en cultuur.