18 apr 2021 11:00 - 12:30

Een rebellerend denken.

Naar een nieuwe mens in een nieuwe wereld.
Een rebellerend denken.

Openingsreflectie. 
Prof. dr. Marlies De Munck.

Prof. Dr. Marlies De Munck is filosoof, docent en essayist. Zij verzorgt telkens inleidende reflecties bij de drie duolezingen van het derde deel: Naar een nieuwe mens in een nieuwe wereld.

Eerste deel: Verzet als hoeksteen van de samenleving. 
Mia Vaerman.

“Er bestaan een resem reflecterende en activistische vormen van weerwerk. Sommige pessimistisch, andere meer optimistisch of in elk geval opbeurend weerbarstig. Verzet is overal, maar belangrijker nog: het rebellerende denken reikt over de generaties heen.”

Mia Vaerman (1957) studeerde woord aan Conservatorium Brussel en filosofie aan KU Leuven. Recenseert theater en dans, soms ook filosofie. Gastdocente Media en maatschappij, cultuurtheorie, aan het RITCS School of Arts in Brussel. Vertaalt soms (filosofische) teksten uit het Frans.

Tweede deel: Het denken en doen van Zeno.
Prof. Em. Frans W. Saris. 

“Marguerite Yourcenar moeten we dankbaar zijn om het gewetensvolle karakter van Zeno. De hoofdpersoon in Het hermetisch zwart, die het verlichtingsdenken via zijn emoties ten diensten stelt van het leven van alleman.”

Frans W. Saris (1942) is natuurkundige en schrijver. Voorzitter van Sanegeest, stichting ter bevordering van duurzame ontwikkeling. Publiceerde Darwin Meets Einstein: On the Meaning of Science (2010), Trots en twijfel (2012), Darwins cijferslot, onze eigen draai aan de evolutie (2018).

Te bekijken en te herbekijken vanaf zondag 18 april 2021 om 11 uur via:  www.hetzoekendhert.be.

Vrije bijdrage via het rekeningnummer BE32 0015 8917 0602 (GEBABEBB). Graag met vermelding: ‘Onze toekomst herdenken, ik doe mee’. Een vraag of een reactie? Klik hier.