28 apr 2022 20:00 Gratis | € 5.00

Oekraïne met Ludo De Brabander

De invasie van Oekraïne door Russische troepen is een misdadige gruwel. Er moet zo snel als mogelijk vrede komen. Wapens zijn geen oplossing, ze zijn het nog nooit geweest.

Maar hoe bewerkstellig je vrede? Hoe kan de situatie de-escaleren en kan er plaats komen voor diplomatieke oplossingen? Wat zijn de achtergronden van dit conflict? Waar liggen de verantwoordelijkheden? Bij de autoritaire oligarchie van Poetin, uiteraard. Maar moet het westers bondgenootschap van rijke landen zich niet ook de vraag stellen of het wel goed bezig is.

We praten erover met Ludo De Brabander. Hij is woordvoerder van Vrede vzw  en schrijft columns in Knack, Uitpers, De Wereld Morgen en MO. Hij was lector aan de Arteveldehogeschool voor de vakken Noord-Zuid-beleid en Duurzame Ontwikkeling. Als Midden-Oostenreiziger komt hij op voor de Palestijnse en Koerdische rechten. Hij publiceerde Als de NAVO de passie preekt (2009), Oorlog zonder grenzen (2016), Het Koerdisch Utopia (2018) en Weg van oorlog – Over militarisme en antimilitarisme (2019).

Over de standpunten van de vredesbeweging in dit conflict vind je uitstekende achtergrondinformatie op de website van Vrede