02 feb 2024 19:00 € 5 | € 5

Niet alles, maar veel begint bij luisteren

‘Marginale driehoek’, ‘wingewest voor extreemrechts’, ‘culturele pechstrook tegen de taalgrens’. Voor wie er niet woont, is het simpel om de Denderstreek te labelen. Theatermaker, oud-artistiek leider van ‘Victoria Deluxe’ en auteur Dominique Willaert verbleef vier maanden lang ondermeer in het bastion van Forza Ninove. Hij struinde langs marktpleinen, handelszaken, cafés en bushaltes op zoek naar een antwoord op de vraag: ‘hoe komt het dat Vlaams Belang hier op sommige plekken 40% van de stemmen haalt?’

Zijn methode: lang en aandachtig luisteren naar mensen die er radicaal andere ideeën op nahouden. ‘Niet alles, maar veel begint bij luisteren’, de titel van zijn jongste boek, werpt meteen ook een vraag op: kan een softe strategie als luisteren écht helpen in de strijd tegen extreemrechts gedachtegoed?

In de Denderstreek beweegt het middenveld al een tijd tegen de stroom in. Dominique’s boek heeft er alvast een flinke duw in de rug gegeven.

NG Sauw Tjhoi (oud-VRT-journalist en host van het podcastkanaal AllesWordtBeter.be) luistert naar Dominique, en pluist samen met hem uit of er ook in onze stad Oostende nog meer initiatieven kunnen doen opbloeien.

Deze boekvoorstelling is in samenwerking met Oostende Mondiaal, Masereelfonds aan zee en Platform 21/03 tegen Racisme en Discriminatie. We graag een voorsmaakje proeft kan terecht op: alleswordtbeter.be/21-extreemrechts-stoppen-alles-begint-bij-luisteren/