04 mrt 2020 20:30

#1: No-one knows about Persian Cats

Na de filmvertoning gaan we in gesprek met Hesam Dastpish.

No One Knows About Persian Cats van de Iraans-Koerdische regisseur Bahman Ghobadi is een bekroonde film over blasfemie, de vrijheid van meningsuiting en rock & roll in Iran. De film is een aanklacht tegen de culturele repressie in de muzikale underground-scène in Iran en een cinematografische voorbode van hedendaagse protestbewegingen in het land.

De film volgt twee jonge mensen die een rockband willen beginnen nadat ze uit de gevangenis zijn vrijgelaten. Ze reizen af naar Teheran, waar ze andere underground rockmuzikanten ontmoeten. Die proberen ze te overtuigen om samen met hen naar Europa te vluchten, waar ze in alle vrijheid muziek kunnen maken. Zonder geld of paspoort lijkt hun droom echter moeilijk te verwezenlijken.

Hesam Dastpish is vertegenwoordiger van de Democratische Partij van Iraans Koerdistan (KDPI) voor België en de Europese Unie.
Hij is gespecialiseerd in internationale betrekkingen, met focus op Iran, Turkije en de plaats van de Koerdische regio’s in het Midden-Oosten.
Hij zal een korte introductie geven op de recente evoluties in en rondom Iran en een toelichting bij de situatie van de Koerden in Iran.
Na de film gaat hij met plezier verder in op vragen uit de zaal.