08 mei 2022 09:00

De Landlopersroute naar de Kolonie van Merksplas en Wortel

DE LANDLOPERSROUTE  – kolonie Merksplas en Wortel
Kolonie Merksplas (en Wortel) samen duizend hectare, maar die van Merksplas is na de sluiting in 1993 gerenoveerd en grote delen zijn beschermde monumenten. We fietsen ook naar Wortel via de landlopersroute maar daar kan je niet op de terreinen (nu gevangenis).

Vertrek van station Turnhout (koffie aan het kanaal Dessel – Schoten) en dan fietsen langs het kanaal over Beerse naar Merksplas. 13 km.

Een bezoek aan de gerenoveerde erfgoedsite:

  • de grote hoeves
  • de landloperskapel (nu locatie van het gevangenismuseum)
  • Brasserie de Kolonie met groot terras
  • het bezoekerscentrum (met kortfilm over de geschiedenis van de kolonie),
  • het landloperskerkhof, vlakbij kunnen we ook even stilstaan bij een informatiebord over de Spaanse griep die in 1917/18 in de kolonie zwaar heeft toegeslagen (2000 doden, terwijl dat per jaar normaal tussen 50 en 100 lag).

De gebouwen met de slaapplaatsen voor de landlopers zijn nu een asielcentrum en een gevangenis (de grootste in oppervlakte van het land) ook met een psychiatrische afdeling. Totaal 500 gedetineerden.

Na een bezoek aan het landloperskerkhof fietsen we verder over de landlopersroute naar de kolonie van Wortel (5km).  Daar is minder te zien, de landloperskolonie is ook omgevormd tot een gevangenis (300 gedetineerden).

Bezoekerscentrum De Klapekster  (Natuurpunt)
Lunch:  we stoppen voor de lunch in ‘De Klapekster’ het bezoekerscentrum van Natuurpunt in Wortel-Kolonie. Gelieve uw eigen lunchpakket mee te brengen.

De Klapekster is het bezoekerscentrum van de Vallei van het Merkske en wordt gerund door de vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei. Het bezoekerscentrum bevindt zich in Wortel-Kolonie, een prachtig historisch kader. Ondergebracht in een deel van de oude landlopersboerderij is het centrum de uitvalsbasis voor fietstochten en talrijke prachtige wandelingen. Het gebouw deed vroeger dienst als boerderij van de landlopers. Na de afschaffing van de wet op de landloperij in 1993 kwam de site in handen van Stichting Kempens Landschap.

In het bezoekerscentrum kan je terecht voor informatie, een heerlijk aanbod van drankjes en een winkeltje met streekproducten. In het bezoekerscentrum worden er allerhande lezingen, cursussen en tentoonstellingen georganiseerd. Hier zal je je eigen lunchpakket kunnen verorberen.  Dranken en biologische soep ter plaatse te verkrijgen.

Het weekend van 7 en 8 mei 2022 viert men er het 200-jarig bestaan van dit unieke natuurdomein.

Na Wortel volgen we de dodendraadroute  van Wortel naar Zondereigen en Baarle Nassau (9 km) en dan via het Bels lijntje (vroegere spoorweg Turnhout Tilburg) langs het zwart water (met een uitkijktoren) terug naar Turnhout (9 km.)

© Rudi De Rechter