29 jul 2023 14:30

Lancering podcast

Een reus van een podcast in Edegem

Waarom hebben we geen reuzen in Edegem vroegen Bart en Else zich een jaartje geleden af. Na wat zoekwerk kwamen ze uit op de legende van Manke Lies. In de legende staat dat Manke Lies zal blijven spoken tot een goede ziel haar gelofte vervult. Om Manke Lies te helpen heeft Bart de hulp van De Kleine Man ingeroepen.

In het jaar tussen de vraag en de lancering van de podcast is er heel wat bewogen. Ik verbaas me elke dag van de vele samenwerkingen en ondersteuning vanuit diverse hoeken vertel bedenkster Else.

Het KTA was al snel bereid om met de studenten de constructie van Manke Lies te maken. Het breiteam van dienstencentrum Den Appel twijfelde geen seconde om een sjaal van 6 meter voor Manke Lies te maken. De ene sjaal was nog niet klaar of ze begonnen al aan een sjaal voor De Kleine Man. Naast het breiteam kwam er ook een naaiteam aankloppen. Dit team zorgde voor de kleding van de twee reuzen. Een spontane team van kunstenaars zijn gestart met het scheppen van maskers voor de intrede tijdens de Edegemse jaarmarkt. Om de band met Edegem te versterken heeft de lokale brouwerij de Hoogmis een pittig Manke Lies bier gecreëerd. De opbrengst van dit bier gaat naar het begeleidingscentrum De Vlinderkens.

Het verhaal gaat nog verder.

Het idee om een podcast te maken kreeg al snel vorm. Bea heeft met de hulp van haar redactieteam het verhaal geschreven. Een enthousiaste ploeg stemacteurs gingen in de opnamestudio van Transkript aan de slag. De begeleidende muziek van Bleròs neemt je mee in het mysterie van het eeuwenoud verhaal.

Zes wilgenhouten hutjes met telkens een QR code brengt de sage van Manke Lies weer tot leven. Het verhaal gaat van wieg tot wilg. Van leven en dood. Van opstand en geloftes.

De reuzen Manke Lies en De Kleine Man zullen voor het eerst hun intrede doen op de Edegemse jaarmarkt op 2 september 2023. Om 12u00 worden ze officieel ingeschreven in het geboorteregister.

Dit alles is gerealiseerd door JR*Bot en Masereelfonds Edegem met de ondersteuning van Streekvereniging Zuidrand, Brasserie Hof ter Linde, Sam Leest en Grand café Elysiapark.